JULMAT

SMÅ SAFFRANSBISKVIER

Trodde aldrig den dagen skulle komma, när jag gjorde mina egna biskvier, men nu är den här och jag ångrar att jag inte provade tidigare. Visst, de kanske inte är världens vackraste, men det väger de upp i smak. Att de dessutom är så gott som sockerfria (lite socker i den mörka chokladen), gör ju knappast saken sämre. Det må vara den första omgången biskvier jag gör, men det är sannerligen inte den sista. Testa vetja!

_DSC9376.jpg

Mer…

SAFFRANSSNÄCKOR MED HEMMAGJORD MANDELMASSA

Det lackar mot jul och suget efter lussekatter har satt in och det med full kraft, men istället för att baka de vanliga lussebullarna, så valde jag att göra saffranssnäckor. Naturligtvis bakat på dinkelmjöl och kokossocker, men med samma onyttiga smak som kusinen gjord på vetemjöl/socker och fyllda till bristningsgränsen med hemmagjord mandelmassa och ”smör”. Mums!

_DSC5722.jpg

Mer… 

JANSSONS FRESTELSE

Jag lovar er, denna varianten är om möjligt ännu godare än ”vårt” original och ni kommer inte bli besvikna. Nyttigt både kan och ska vara gott!

01

Mer…

NYTTIGARE JULFRUKOST

Mitt egna DINKELBRÖD passade fint till skinkans sälta och honungssenapen på var pricken över i:t. Självklart serverades det tillsammans med en tallrik RISGRYNSGRÖT, toppad med lite kokossocker, kanel och mandelmjölk. Mums!

1julmat

Mer…

RISGRYNSGRÖT

Den här julen försöker jag hitta likvärdiga alternativ till alla mjölk- och sockerspäckade recept. Först ut är risgrynsgröt – i alla år har vi köpt korvar med färdig gröt, så söt att det nästan bildas sockerkristaller på tungan, men i år blir det en mjölkprotein- och sockerfri variant. Fördelen med denna är att man enkelt kan lägga till socker om man känner för det, men personligen tycker jag inte det behövs. Den lilla mängden kokosgrädde sötar nämligen gröten naturligt.

1julegröt

Mer…

LUSSEKATTER MED DINKEL

Jag kan väl inte påstå att jag är grym på att baka eller om vi ska vara ärliga, haft någon större lust att lära mig, men med julen i antågande så har den sovande ”matmodern” i mig väckts. Visst ska man kunna göra juliga maträtter och bakverk med nyttigare innehåll, utan att för den delen behöva tumma på smaken. Här kommer därför ett nyttigt alternativ på goda lussekatter. För extra saftiga bullar, låt jäsa under plastfilm.

1 saffransbulle med dinkel

Mer…