KOMPISKULLEN

När det gäller ”kompiskullen” så hade jag ingen valpjournal, så det här blir en efterkonstruktion med hjälp av gamla blogginlägg.

Måndag 17 oktober

1

Hane 313 g – HH (Xanté)
Hane 315 g – HS (Jason)
Hane 355 g – HB (Herman)
Tik 347 g – (Havana)

Bacardi snittades då sista fostervattnet var grönt. Två döda valpar – en fullt utvecklad mindre och en outvecklad ”stenvalp”.

Onsdag 19 oktober

2

Två dygn har gått och valparna växer och frodas. Lilleman ser ut att ha kommit i kapp de andra syskonen och Bacardi pysslar helhjärtat om de små. Det är så fascinerande att se samspelet mellan tik och valpar. T.ex. när de små kommer på villovägar. Då börjar Bacardi pipa efter dem och när de kommer i närheten, så lägger hon ner huvudet, så de kan styras in i mammas trygga famn igen. Kan bara beskrivas med ett ord. Häftigt!

Torsdag 20 oktober

3

Bacardi har landat i sin roll som mamma och blir inte längre lika orolig om valparna ligger lite utspridda eller gnyr. Frukosten ville hon äta i köket med de andra hundarna, även om hon raskt skyndade in till de små igen och hon tog sig lite extra tid på morgonrastningen. I valplådan vågar hon numer flytta runt litegrann för att hitta bästa placeringen och hon kan till och med sova längre stunder. De små är mer målinriktade när de letar efter maten och kan kravla runt lite mer utan att för den sakens skull bli oroliga.

Igår bestämde vi även tilltals namn på våran lilla tik. Tanken var ju att hon skulle heta Vodka, men det visade sig inte passa alls. Satt och kollade runt på lite spritnamn och det blir en rom till – Havana.

Fredag 21 oktober

4

Från att ha legat ihop i en liten hög, så börjar valparna sprida ut sig mer i valplådan. Lilla Havana är en dam med humör vill jag lova. Det är inte populärt att bli tvättad när man ska äta och det påpekar hon högljutt. Killarna har snällt accepterat sitt öde.

Bacardi vågade sig på att lämna valplådan små stunder flera gånger igår kväll medan valparna sov. Jag tror hon saknar gemenskapen från resten av flocken och när hon kollat av läget, så återvände hon till den små igen.

Natten har varit lugn och endast ett par gånger har jag ”lotsat” någon valp till spenen. Naturligtvis hade de hittat dit så småningom, men det låter medan de letar och sömn, ja det är en bristvara just nu.

Söndag 23 oktober

Sex dagar idag alltså och alla valparna är i stort sett fullt pigmenterade. De börjar så smått visa upp sina personligheter eller vad sägs om Herman som gärna kryper runt Bacci om och om igen, förbannad som bara den. Lilleman är helt klart min favorit av hanarna,kanske för jag inte trodde vi skulle få behålla honom och han kommer gärna krypande till mig när jag är i valplådan. Går han bort sig, så följer han min hand tillbaka till mamma. I full fart ska tilläggas.

Bacardi vill gärna kolla in vad vi hittar på, så vi har lämnat en lite öppning i kompostgallret så hon kan komma och gå som hon vill. De andra hundarna är självklart nyfikna och vill kolla in de små. Bacardi verkar dock lita på flocken till fullo, för så länge de håller sig utanför lådans väggar bryr hon sig inte. Det är roligt att se de andras reaktioner på de små korvarna, Tila är skeptiskt nyfiken, Baily är förundrad och Whiskey vinklar nyfiket öronen framåt när de piper. Det ska bli spännande att se de andra hundarnas samspel med de små när de blir lite äldre.

Måndag 24 oktober

7

3 av 4 valpar har mer än dubblat sin vikt och frågan är om man ska oroa sig, när vissa ligger på rygg och sprattlar likt en skalbagge och inte utan svårighet kommer runt? Jag även passat på att klippa klorna på de små och den var bara Herman som protesterade högljutt, medan de andra tog den med ro. Däremot ska en mindra nagelsax införskaffas, så man inte riskerar att klippa mer än vad som är tänkt.

Xanté 633 g (313 g) +320 g
Jason 885 g (355 g) +530 g

Herman 775 g (315 g) +460 g
Havana 842 g (347 g) +495 g

Torsdag 27 oktober

Nu börjar det hända grejer i valplådan. Igår såg vi att ”Lilleman” börjat öppna ögonen och idag är det rejäla springor. Än så länge är han först, men jag antar att de andra snart hänger på.

På dagarna parar de gärna ihop sig två och två (oftast Lilleman & Havana samt Jason & Herman) och sover lugnt. På nätterna är det lite mer liv, men det tror jag beror på magknip. På dagarna sover nämligen Bacardi utanför lådan när de små sover, medan hon ligger i lådan på natten. Det i sin tur innebär fri tillgång till tutten och en hel del okynnesätande så i natt provade jag att massera magen på de två värsta okynnestuttarna och då slappnade de av och somnade gott.

Fredag 28 oktober

Inatt var första natten sedan valparnas nedkomst, som jag och Lasse sov tillsammans i sovrummet. Av någon anledning så valde även Bacci sova utanför lådan. Det i sin tur ledde till utebliven ”okynnestuttning” och en lugn natts sömn för både mamma och ”morföräldrar”. Skönt!

Nu börjar de andra valparna också öppna sina blå, men fortfarande så har Lilleman ett stort försprång. De har även börjat använda bakbenen mer och mer. Nu kryper de mer fram, än hasar och snart får vi väl börja jaga dem i huset. En annan sak som är kul att se är hur de beter sig när Bacardi kommer in i lådan. Helt plötsligt lyfter alla på sina små huvuden, börjar vädra, för att sedan målmedvetet sätta kurs mot närmsta tutte.

Måndag 31 oktober

14

Idag har valparna blivit avmaskade för första gången och jag lovar att de inte var imponerade av smaken. Det frustades, spottades och frästes. Nåja, om några dagar så blir det nötfärs istället och de faller dem nog mer i smaken.

När jag på förmiddagen satt i valplådan och myste med en liten gyllenpäls, så passade Bacardi på att tvätta en valp. Jäklar i den vad han kissade. Det skvätte över hela mig och sedan var hon vänlig nog att göra samma sak med Havana som låg i mitt knä. Vet inte om hon ville ha sagt något med det, men resultatet blev i alla fall att lillan hamnade bland de andra valparna ganska snabbt.

Idag registrerades även deras namn på SKK. Får jag lov att presentera:

Blågul´s Allra Colaste Polare
Blågul´s Allra Finaste Kamrat
Blågul´s Allra Tryggaste Kompis
Blågul´s Allra Bästa vän

Xanté 1180 g (633 g) +547 g
Jason 1360 g (775 g) +605 g

Herman 1515 g (842 g) +673
Havana 1426 g (842 g) +584 g

Onsdag 2 november

17

Det märks att de blir större för varje dag som går. Nu räcker det inte längre med endast mat och sömn, utan när de har ätit passar de på att kolla runt i valplådan. De utforskar gärna omgivningen via munnen och testbiter i allt som kommer i deras väg. Ikväll ska de få prova på nötfärs. Förhoppningsvis blir det en godare upplevelse än avmaskningen.

Måndag 7 november

21

Den här veckan har vi:

-Testbitit det som kommer i våran väg.
-Börjat vifta på svansen.
-Utforskat omgivningen i valplådan.
-Provat smakportioner av nötfärs.

Xanté 1822 g (1180 g) +642 g
Jason 2006 g (1360 g) +646 g

Herman 2256 g (1515 g) +741 g
Havana 2161 g (1426 g) +735 g

Tisdag 8 november

22

Igår bytte vi ut köttfärs mot mixat valpfoder och det var mäkta populärt. Framförallt Jason (ingen överraskning direkt) åt för kung och fosterland och idag började de vädra så fort jag satte ner maten.

Jag har även lagt in lite saker i lådan. Bland annat en kokosnöt, en pall och Baccis ”prinsesseflodhäst”. Det är riktigt kul att se dem undersöka och när det går, klättra på grejerna. Ser fram emot att få plocka ut dem i köket snart, så de kan få upptäcka världen på allvar.

Fredag 11 november

25

Både igår och idag, har valparna testat världen utanför valplådan. Igår med viss skepitcism och idag med mer framåtanda. Lilleman spatserar runt i köket, som om han inte gjort annat, Havana busar med Baily & Whiskey (mot deras vilja förstås) och ”mittkillarna” gör tjurrusningar mot allt och alla, vilt skällandes och morrandes.

Söndag 13 november

27

Idag har de små vågat sig ut på större äventyr och även fått chansen att träffa nya människor i form av valptittare, små som stora. Lilleman är fortfarande den som vågar mest, men de andra är inte långt efter.

Bacardi har fortsatt sin hunduppfostran. Grabbarna Grus har visat att de har tagit åt sig av gårdagens åthutning och de backade snällt ifrån matskålen när mamma sa till. Duktiga killar!

Måndag 14 november

Fyra veckor idag och jag kan inte riktigt fatta att vi är halvvägs till att skiljas från två små ulltottar. Nu börjar busfröna visa sig och idag provade de undersöka Baily Bus.  Han visade sig vara både lite läskig och väldigt fascinerande för små valpar. Baily däremot tyckte nog mest att det skulle hålla sig på sin kant, men som med alla andra gånger han blivit med valp, så är det inte direkt någon som tar notis om hans muttrande.

Den här veckan har vi:

-Fått tänder.
-Börjat leka med varandra.
-Börjat med valpfoder.
-Testat/kollat av gosedjur, kokosnöt & pall.
-Börjat fundera på hur man rymmer från lådan.
-Fått komma ut i köket.
-Blivit uppläxade av mamma.
-Träffat människor utanför familjen.

Xanté 2502 g (1822 g) +680 g
Jason 2782 g (2006 g) +776 g

Herman 3057 g (2256 g) +801 g
Havana 2900 g (2161 g) +739 g

Tisdag 15 november

29

Eftersom det inte är bästa väderförhållanden ute, i alla fall för en liten valp, så får vi försöka göra så gott vi kan inne. Idag har det kommit in en agilitytunnel, en ”sticksig” dörrmatta, en liten bit stenplatta och en mindre sj-pall som vi lagt en fällen på. Frågar man de små, så var tunneln helt klart bäst.

Torsdag 17 november

31

Både igår kväll och imorse, var rymningsförsöken från valplådan när att lyckas och jag kan lova att det av överlyckliga valpar som fick komma ut i kök och hall. Där hade jag lagt ut lite nya saker, som en pajform med vatten samt en tesil och naturligtvis skulle allt undersökas.

Lite mys i biabädden har de också hunnit med, både med mamma och pappa, även om pappa kanske fortfarande inte är helt övertygad. Idag var det dessutom helt okej för hela gänget att vara med medan mamma käkade på sitt gamla ben.

Lördag 19 november

33

Idag har det varit många nya ”första” för valparna. Första gången man lyckades rymma, första gången man fick äta ur en glasskål, första gången man träffade katten, första gången på galler och första gången på vippbrädan. De har även testat tålamodet på alla hundarna här hemma. Ibland har det gått överstyr och tillsägningen har varit ett faktum. Just när det händer så känner man sig lite ynklig, men det glöms bort lika fort igen.

Måndag 20 november

35

Igår tillät vädret en liten utetur för valparna och gissa om det var uppskattat. De sprang både på singel och gräs, undersökte än det ena, än det andra och mådde allmänt gott. Igår ställde vi även upp dem på ett bord för dagens ståfoton och det bekom dem inte det minsta. Speciellt inte när det erbjöds mjukost.

Idag har vi ökat upp till hundmat tre gånger om dagen och hittills har varenda smula ätits upp. De har även fått stifta bekantskap med en tom tekartong. Lite mysko luktade den allt. Fast inte om man  frågar Lilleman, för han kollade av den med samma coola sätt som allt annat. Ska försöka lägga till lite olika lukter, förutom diverse underlag/saker, de närmsta veckorna.

Den här veckan har vi:

-Börjat undersöka resten av flocken.
-Testat på agilitytunnel, sticksig dörrmatta, stenplatta & en sj-pall med fäll.
-Lekt på ”allvar” med varandra.
-Lärt oss rymma från lådan.
-Testat biabädd, tesil, springa i en form med vatten.
-Fått tillsägelser från de andra i flocken.
-Burit runt på diverse föremål.
-Ätit ur en glasskål.
-Träffat katten.
-Testat gå på galler, vippbräda och rottingkorg (med och utan singel i).
-Bitit i rottingkorg och papplåda.
-Varit ute för första gången.

Xanté 3500 g (2502 g) +998 g
Jason 4000 g (3057 g g) +943 g

Herman 3700 g (2782 g) +918 g
Havana 3700 g (2900 g) +800 g

Fredag 25 november

39

Ljudskivan med skott och fyrverkerier sätts på med jämna mellanrum här hemma och även om volymen har ökats, så är det ingen som bryr sig  och fördelen med den ”miljöträningen”, är att alla hundar får ta del av den, inte bara valparna. Det ska bli spännande och se om det märks någon skillnad ute i verkliga livet senare.

Igår var det ju som sagt Tilas tur att vara ute med valparna. Det var spännande att se, hur hon blev en helt annan hund med de små. Visst de var fortfarande läskiga och visst de skulle fortfarande visa tillbörlig respekt, men hon bjöd in till lek. Naturligtvis under övervakning, med tanke på hennes tuffa attityd, men ändå.

Här har ni en härlig hundspråksbild där Havana verkligen går in för att visa hur liten hon är. Ingen av valparna behandlar de andra hundarna med samma respekt, som de gör för ”terriern”. Häftigt att se.

Lördag 26 november

40

Igår fick valparna en ny favoritsak, förutom vippbrädan och stenen, som de fullkomligt älskade. Något så simpelt som en liten vedkubbe. Man kunde gnaga på den, balansera på den och utmana varandra på duell över den. Hur kul som helst. Dessutom fick stenen en tillökning, som gjorde den ännu bättre att sova på och/eller leka herre på täppan.

Senare på kvällen dök våran katt Diezel upp och underbarare och tålmodigare katt får man nog leta efter. Han lät sig villigt undersökas och tvättas, men när han blev testbiten i, så sa han stopp. Lugnt och sansat lade han tassen på valpens huvud och markerade att det räckte och den lilla huliganen satte sig snopet bredvid och undrade vad som hände.

Tisdag 29 november

43

Idag har ”busdjävulen” tagit mina valpar i besittning. Två gånger har de forcerat diverse hinder och invaderat rum, som små valptassar ska inte beträda (köksdelen och tv-rummet). Dessutom skedde det när jag var ute och promenerade med hundar, så det var fritt spelrum för de små. Sedan har vi även under samma tidsperiod haft besök av ”Klas Klättermus” i gardinerna.

När Emma kom i eftermiddags så hjälptes vi åt att bära ut dem på framsidan, vilket resulterade i att de skingrades för vinden så fort de små tassarna landat på marken. Jag hade preppat med två fågelvingar, and och kråka, vilket möttes med den vanliga nyfikenheten. Herman och Jason utmärkte sig mest, genom att sno åt sid varsin och sedan stolt springa runt med sina erövringar.

Måndag 5 december

49

Den här veckan har vi:

-Lärt oss hur vi forcerar kompostgaller och grindar
-Provat på att klättra i gardiner
-Blivit snabbare, vilket gör det svårare att fånga oss
-Testat på fågel
-Provsuttit i en bil med motorn på
-Varit själva på ny plats
-Träffat nytt folk
-Kopplat ihop ljudet av stavmixern med mat
-Fått Tila att inse att vi är roliga
-Lekt med mamma
-Fått bevisat att ljudskivan funkar
-Sett livs levande höns och tittat in i deras hus
-Kommit fram till att det är kul att springa runt saker
-Lekt på en ostabil Biabädd med örngott på
-Gjort no. 1 & no. 2 på innovativa ställen

Xanté 5200 g (4300 g) +900 g
Jason 5600 g (4800 g g) +800 g
Herman 6000 g (5000 g) +1000 g
Havana 5600 g (4500 g) +1100 g

Måndag 12 december

56

Den här veckan har vi:

-Fått se lite snö och det var lika kul som allt annat
-Fått en gris som är grymt rolig och två nya bollar
-Äntligen fått se och vara ute i solen
-Tagit större avstånd från matte när vi varit ute
-Slutat tutta på mamma
-Åkt bil
-Varit hos veterinären
-Fått spruta
-Blivit undersökta och utan problem varit själva hos veterinären
-Kollat av en ny åker och klättrat i stengärdsgården
-Apporterat ficklampor och handskar
-Herman har flyttat till sin nya matte & husse

Xanté 6000 g (5200 g) +800 g
Jason 6400 g (5600 g g) +800 g
Herman 6700 g (6000 g) +700 g
Havana 6500 g (5600 g) +900 g