LUNCH

LÖK- & TOMATPAJ

Dags att ta tag i kosten igen. Det har blivit en massa slarv, speciellt när det kommer till vetemjöl och det märks på både mående och kropp. Först ut denna veckan är en lök- och tomatpaj. Jag är övertygad om att mycket av den fantastiska smaken satt i de ”hemmagjorda” äggen jag fått av Mia, men även med vanliga köpeägg tror jag mig veta att det blir en grymt god paj – att avnjutas i sin enkelhet med en god sallad eller varför inte tillsammans med en bit rökt lax. Valet är ditt!

_DSC7186.jpg

Mer…

TACOPAJ

Bilden gör verkligen inte pajen rättvisa, men så går det när man ska försöka fota hungrig. Smaken däremot är det inget fel på och gästerna tog om både en och tre gånger. Perfekt när man vill variera sitt fredagsmys.

1tacopaj.jpg

Mer…

FETAOSTPAJ MED KRÄFTSALLAD

Originalreceptet hittade jag i ICAs reklamblad, men istället för prästost, så använde jag mig av smulad feta och kräftsalladen piffades upp med lite olivolja och limesaft. Tror faktiskt att det skulle vara ännu bättre med en gnutta honung i salladen, så det får jag testa nästa gång, för detta är ett recept vi kommer göra igen. Riktigt fräscht!

1paj.jpg

Mer…

KRÄMIG POTATISSALLAD

Även om jag numer kan äta vad jag vill, med måtta förstås, så väljer jag ändå att utesluta vetemjöl, komjölk och socker i största möjliga mån. På helgens kennelträff gjordes dock ett undantag och det går inte att sticka under stol med – smör och grädde kan lyfta vilken rätt som helst. Vi fick bland annat en riktigt krämig och god potatissallad till söndagens lunch, men naturligtvis med massor av mjölkprodukter.

Här kommer min mjölkfria variant. En snabb och enkel rätt till sommarens grillningar. Och god, det lovar jag.

1potatissallad.jpg

Mer…

ÄRTPASTASALLAD MED PESTO & FETAOST

Mmmm. Jag har verkligen fastnat för Gröna Ärtor fusili á la Eco och då allra särskilt till pastasallader, eftersom den korta koktiden gör det svårt att ha den i gratänger. Den söta ärtsmaken gör att det påminner om riktig pasta och att den dessuom är glutenfri gör ju knappast saken sämre. Jag lovar, det här är inte det sista receptet med den här pastan!

Vi valde att steka lite kyckling och servera vid sidan om, men denna pastasalladen gör sig lika bra vegetarisk eller varför inte tillsammans med lite räkor eller en bit rökt lax. Variationerna är oändliga och endast fantasin sätter gränserna.

1ärtpesto.jpg

Mer…

ÄRTPASTASALLAD MED BACON

Detta är en fantastiskt god sommarrätt där ärtfusilin faktiskt är riktigt god och smakar fantastiskt tillsammans med de övriga ingredienserna. Salladen passar såväl som lunch på stranden, som en ljummen sommarkväll på altanen. Mums!

1pastasallad.jpg

Mer…

SVAMP- OCH BÖNPAJ

Min första veganpaj! Är ganska nöjd med resultatet. Faktum är att den blev riktigt god. Dock missade jag att bönorna är lite söta och glömde salta därefter. Nu var det inga större bekymmer, eftersom jag pimpade min grönsallad med fetaost, men ska man inte lägga till sälta vid sidan om, så glöm inte saltet.

1svamp och bönpaj.jpg

Mer…

GRÖNKÅLSPAJ MED FETAOST OCH VALNÖTTER

Vegetariska rätt nummer två – en god grönkålspaj. Vi serverade den tillsammans med en grönsallad toppad med Ridderheims Manchego. Jag säger bara mumsfilibaba! Det här med vegovecka verkar bli riktigt bra.

1grönkålspaj.jpg

Mer…

SVAMP- OCH SALAMIOMELETT

Det finns nog inget mer lättlagat än omelett, vilket gör den till ett grymt lunchalternativ. Mixa det du har i kylen och vips så har du en god, mättande måltid.

1omelett.jpg

Mer…

KÖTTFÄRSPAJ ARRIBBIATA

Pesto Arribbiata – min nya matkärlek! Vet inte hur många rätter jag använt den i, men det blir lika gott varje gång. I detta fallet utlovas en härligt mustig paj, som drar lite åt tacohållet – perfekt en ruggig kväll som i går. Och när mina ”testpersoner” tar både en och tre gånger till, så får vi väl anta att den fick med beröm godkänt. Testa vetja!

1köttfärspaj.jpg

Mer…

JORDGUBBS- OCH FETASALLAD

Överblivna jordgubbar, en skvätt fajitamarinad och färdiggrillad kyckling (går naturligtvis att steka själv, men detta är ett fullgott alternativ när man har bråttom) från matvaruaffären. Gott, fräscht och alldeles lagom till lunch.

1jordgubbs- och fetasallad.jpg

Mer…

CHICKEN FAJITA SALLAD 

Många av mina recept hittar jag på 56kilo.se. En del används som inspiration och en del omarbetas jag till ”Hanna-vänliga” recept. Detta är en omarbetad version. Galet gott och enkelt att göra. Man behöver bara lite framförhållning, eftersom kycklingen ska marineras, men tillagningstiden kompenserar det med råge. För att inte tala om smaken!

1chicken fajita.jpg

Mer…

KYCKLINGPAJ MED KOKOSMJÖLK & CURRY

Jag måste erkänna, att även om jag gillar paj, så har det tidigare inte blivit av att jag gjort speciellt många. Och om jag gjort några, så har Lasse gjort dem åt mig. Inget höftande, inget ”det där blir nog bra”. Bara enligt recept. Tills nu för igår blev det nämligen en kyckling- & currypaj med lite ”det där låter bra” och lite ”mmmm”. Och vet ni vad? Det blev grymt gott! Testa vetja.

1kycklingpaj

Mer…

MEDELHAVSINSPIRERAD DINKELPAJ

Matpajer – variationer i oändligthet. Fetaost och oliver flirtar med det grekiska köket, samtidigt som pestomarinerade tomater och buffelmozzarella för tankarna till Italien. Söt och salt i en fantastisk kombination!

1paj

Mer…

OMELETT

Lyxigare frukost eller lättare lunch, valet är helt enkelt ditt. Oavsett vilket alternativ du väljer , så är det lika enkelt att slänga ihop. Variationerna är naturligtvis oändliga, men är kommer mitt förslag. Härlig sälta från skinkan och fetaosten, sötma från pärllöken och så där lite lagom sting från chilin. Mums!

1omelett

Mer…