ITALIENSKA LIKÖRKULLEN

001Födelsedagen

Fredag 23 maj (födelsedagen)

Hane 405 g kl 04.12
Tik 355 g 05.22

Två valpar och massor av mjölk ger magknip, men Tila är duktig på att masssera dem, så än så länge är det lugnt. Dessutom tömde jag Tila på lite mjölk när vi var ute på kissrunda, eftersom hon har tendens till mjölkstockning. Att vara mmam visar sig innehålla en hel del motstridiga känslor, men instinkterna vinner.

002Första dygnet

Lördag 24 maj (första dygnet)

Det har varit en lugn natt. Kan inte minnas att vi sovit så gott första ”valpnatten”. Tila faller mer och mer in i sin mammaroll. Visst, ibland tycker hon det är lite jobbigt, men det är fantastiskt att se hur hennes instinkter vaknar till liv.  Hon är dessutom riktigt duktig på att massera deras magar, så att magknipen släpper. Gött!

003Andra dygnet

Söndag 25 maj (andra dygnet)

Idag fick vi handmjölka Tila, som hade fått mjölkstockning och det blir att minska på maten. Dels för hennes skull, dels för valparna som börjar bli lite väl runda om magen. Jag kommer nämligen ihåg hur vi fick palla upp Xanté & Jason på sidan när de var små, eftersom deras bröstkorgar tenderade att ”flyta ut” och det vill jag helst slippa nu. I övrigt så är det pigga och aktiva små krabater, som förflyttar sig med en flygande fläng i valplådan. Navelsträngarna är redan borta. Så är det när mamma är noga med hygienen.

004Tredje dygnet

Måndag 26 maj (tredje dygnet)

Livet går sin gilla gång i valplådan. Tila slits emellan att vilja vara med oss och sina valpar och det där med instinkter är inte helt lätt alltid. Vi verkar fått bukt med mjölkstockningen, vilket känns skönt, men utöver det så har det inte hänt speciellt mycket. Annat blir det om några veckor. Då flyger väl illbattingarna på väggarna skulle jag tro.

005Fjärde dygnet

Tisdag 27 maj (fjärde dygnet)

Med bara två valpar i valplådan, så är det inte så mycket action. De äter, sover och äter lite till. Tila har lämnat valplådan kortare stunder idag, men har fortfarande inte ro i kroppen att lämna dem allt för länge. Frukosten åt hon dock tillsammans med de andra hundarna och när hon är ute så letar hon efter andra boplatser än lådan. Ingen lös hund här inte.


En filmsnutt från idag.

006Femte dygnet

Onsdag 28 maj (femte dygnet)

Nu hör man hur valparna börjar morra i sömnen. Öronen börjar mer likna öron och inte skinnlappar som tidigare. Magarna ser ut som små tunnor och det känns som om de äter för att bli av med magknipen, vilket naturligtvis ger dem mer magknip, som gör att de äter igen. Moment 22 på hög nivå. Tror vi får stänga ute Tila kortare stunder, när valparna ändå sover. Bacardi lämnade sina små ganska tidigt, men Tequila har inte gjort det och hennes närhet bidrar till mycket okynnesätande.

007Sjätte dygnet

Torsdag 29 maj (sjätte dygnet)

Eftersom jag var och tävlade hela dagen, så har jag ingen uppdatering.

008Sjunde dygnet

Fredag 30 maj (sjunde dygnet)

Hane 1021 gram (405 g)
Tik 942 gram (355 g)

En vecka har redan passerat och de små växer så det knakar. I jämförelse med förra kullen, så är de redan lika stora, som de var vecka tre och jämfört med Baccis första kull ligger de mitt emellan vecka ett och två. Två riktiga tjocksmockar helt enkelt. Tila spenderar mer tid utanför lådan nu, så kanske blir vi av med lite okynnesätande.


Tjockisarna äter – film

009Åttonde dygnet

Lördag 31 maj (åttonde dygnet)

Just nu känns det som vi har ganska lugna valpar och idag har de börjat lyfta på huvudet, som för att titta. De försöker även ta sig upp på bakbenen, men än så länge har de en bit kvar. Ögonspringor börjar synas i ögonvrårna.

010Nionde dygnet

Söndag 1 juni (nionde dygnet)

Helt sanslöst vad de utvecklas på bara en dag. När jag kom hem efter min kurs på GMBK, så kunde de hålla huvudet lyft länge, vifta på svansen och började att småäta på varandra. Underbara små tjockisar.

011Tionde dygnet

Måndag 2 juni (tionde dygnet)

Flera vingliga försök att ta sig upp på alla fyra och man blir alldeles varm i mattehjärtat, när lillkillen viftar på svansen, när man klappar honom. De har även morrat lite och gett ifrån sig ljud som påminner om skall. Snart öppnas ögonen och då blir det nog full rulle i lådan.


Filmsnutt från dagen.

012Elfte dygnet

Tisdag 3 juni (elfte dygnet)

Vingliga promenadförsök blir allt vanligare och de hasar knappt fram alls längre. Ögonen har öppnats och de börjar undersöka mig när jag kommer ner i lådan. Tequila är dålig i magen och vi ger henne Canikur.

013Tolfte dygnet

Onsdag 4 juni (tolfte dygnet)

Ögonen öppna till hälften nu och man ser att de är mer målmedvetna när Tila komer in i lådan. Snabbt går det också. Klorna klipps för första gången. Tila är fortfarande dålig i magen, men pigg och äter bra. Limon hostar litegrann. Ska ringa vet imorgon angående magen på Tila och hostan hos Limon.

014Trettonde dygnet

Torsdag 5 juni (trettonde dygnet)

Tila ska gå på en kur DHS (Dihydrostreptomycin) under tre dagar och efter det, så hoppas jag att magen är okej. Just nu består dieten av kokt ris med kyckling, morötter och a-fil. Limons hosta berodde troligtvis på ett hårstrå, som jag hittade i munnen och efter att jag plockat bort det, så har hon inte hostat mer. Ögonen är fullt öppna och valparna har en lite lätt ”I-or look” när de tultar omkring i lådan.

015Fjortonde dygnet

Fredag 6 juni (fjortonde dygnet)

Hane 1760 gram (1021 g)
Tik 1490 gram (942 g)

På en vecka har båda två ökat runt 600 gram. Idag har det haft lite mer vakna stunder, som bjudit på både morr och smakprov på leksakerna i lådan. Bacardi tilläts att titta på de små och det var häftigt att se hur Tequila utan att säga ett pip, fick Bacardi att förstå att besöket var över. De (Banminth) och Tila (Axilur) har även blivit avmaskade idag.


Första morret och ”leken” med anden – film

016Femtonde dygnet

Lördag 7 juni (femtonde dygnet)

Valparna börjar göra lekinviter, om än klumpiga, mot varandra, Tequila och oss. Här både morras och viftas med små knubbiga tassar. Sötnosar.

017Sextonde dygnet

Söndag 8 juni (sextonde dygnet)

Valparna har börjat höra nu och man ser hur de försöker lokalisera var ljudet kommer ifrån. Idag hittade jag även de här två damerna i lådan, med varsin valp. Tror inte Tequila vet om hon vill ha hjälp eller inte. Troligen är hon bara artig. Hon vet att man måste vara det i den här flocken, att det sedan inte gäller när man har valpar, kan ju knappast hon veta.

018Sjuttonde dygnet

Måndag 9 juni (sjuttonde dygnet)

Man kan känna tänderna under tandköttet, vilket innebär att pirayatänderna snart kommer  titta fram. Ouch! Det är spännande att se hur valparna följer ljud och helt plötsligt är det inte lika lätt att fota dem, för visps så sitter där en liten linslus framför objektivet.

019Artonde dygnet

Tisdag 10 juni (artonde dygnet)

Idag har vi klippt klorna. Än så länge är de samarbetsvilliga och vi hoppas det fortsätter så. Det är riktigt varmt inne i valplådan idag och är man tjock så antar jag att värmen blir lite jobbigare. Sammy (Blågul´s Sambuca) har varit riktigt hässjig de här varma dagarna, så idag testade jag att lägga in en fuktig handduk i lådan. En solklar hit och han sover nu lugnt på handduken. Valparna har även börjat leka så smått med varandra.

020Tjugoförsta dygnet

Fredag 13 juni (tjugoförsta dygnet)

Hane 2540 gram (1760 g)
Tik 2200 gram (1490 g)

Lite dålig uppdatering i veckan, trots att det hänt massor, så ni får hålla tillgodo med en kort summering av dagarna jag misssat. Valparna har bl.a. fått tänder, de kissar och bajsar på egen hand, kan springa och göra utfall, har ätit sin första riktiga måltid. Tila har börjat fostra dem och det är fantastiskt att se hur de tar åt sig av hennes signaler. Svansarna viftar frenetiskt när vi kommer ner i lådan och de har långa vakna stunder fulla av bus. De har även klättrat upp på det lilla trappsteget vi har inne i lådan.


Första måltiden och hur man lär sig bordsskick – film

021Tjugofjärde dygnet

Måndag 16 juni (tjugofjärde dygnet)

Valparna börjar få mer och mer kontroll över sina tassar och nu kommer det små galoppsprång. De äter med god aptit, men än så länge håller vi oss på ”smakprovsnivå”. De har även fått testa på stora världen. Först på egen hand och idag träffade de flocken. Kavata små gynnare.


Första mötet – film

022Tjugoåttonde dygnet

Midsommarafton 20 juni (tjugoåttonde dygnet)

Hane 3500 g (2540 g)
Tik 2700 g (1490 g)

Idag går vi över till två mål mat om dagen. Valparna äter med god aptit och slukar allt i sin väg. De har testat att vara ute på altanen, samt ute på gräsmattan. Inget bekommer de små och de tar sig an världens med stor tillförsikt. Dammsugaren undersöks coollugnt av Sambuca (under användning) och när Limoncello fastnade med huvudet i grinden, så greps hon inte av panik. Enda smolket i bägaren är halvrisiga magar, men vi behandlar med Prokolin och försöker i största möjliga mån hindra Tila från att äta allt hon kommer över. Ingen lätt uppgift vill jag lova.

Glad midsommar på er allihopa!

023Trettionde dygnet

Söndag 22 juni (trettionde dygnet)

Valparna får tillbringa ganska mycket tid tillsammans med oss och resterande flock. Det är okej för Tequila och det är okej för oss. Fortfarande förvånar de oss, genom att vara så stabila och orädda, oavsett vilka utmaningar det utsätts för. Idag var första gången båda rymt ur valplådan (Limon rymde häromdagen) och vi hittade två superlyckliga valpar ute i hallen, när vi vaknade. Limon toppade det genom att hitta en öppning i kompostgallret på altanen och på så sätt även ta sig ut. Lite lätt hjärtsnörp med tanke på vad som kunde hänt, men som tur var inte hände. Galna lilla hund.

Idag var även första gången de testade på vilt. Ingen planerad introducering, men då det flugit in en fågel i rutan och dött, så passade vi på att testa. Inga problem!

024Trettiofjärde dygnet

Torsdag 26 juni (trettiofjärde dygnet)

Valparna har sluppit ur valplådan. För vår del är det inte speciellt jobbigt att städa efter två valpar och på det stora hela så sköter de sig bra. De är trygga och har redan hittat sina favoritsovplatser. Sammy sover gärna på fällen i hallen och Limon på bädden i köket, alternativt bakom blomkrukan på altanen.  De har också fallit in bra i flocken och jag kan bara luta mig tillbaka och njuta av alla fina språklektioner de får med sig. Det är inte alla förunnat att ha en sådan stabil flock, som lär valparna allt de behöver veta.

I tisdags avmaskades de med Milbemax (det behövdes om vi säger så) och idag fick de sin första osteopatbehandling av Magnus från Health By Hand. Det ska bli spännande att se vad det gör för nytta, att bli av med de spänningarna och låsningarna de faktiskt hade.

025Trettiofemte dygnet

Fredag 27 juni (trettiofemte dygnet)

Hane 4200 gram (3500 g)
Tik 3600 gram (2700 g)

Valparna växer och frodas. Fem veckor idag och första riktiga vilttestet. En kaja lades ut i gräset och båda valparna plockade upp den. Extra plus i kanten till Limoncello, som kom och visade matte. Stolt som en tupp!


Maten tog slut – film

026Trettioåttonde dygnet

Tisdag den 1 juli (trettioåttonde dygnet)

Sedan sist har valparna fått uppleva ett stilla sommarregn, testat en måsvinge och fått stifta bekantskap med ”Kompiskullens” vippbräda. Allt togs emot med nyfikenhet och jämnmod. Härligt trygga valpar och jag måste ge en eloge till hela flocken, som på alla på sitt egna sätt, hjälper till att forma de två små.

Hela flocken leker – film

027Fyrtioandra dygnet

Fredag den 4 juli (fyrtioandra dygnet)

Hane 5200 gram (4200 g)
Tik 4700 gram (3600 g)

Valparna äter numer tillsammans med de andra hundarna, vilket går riktigt fint. Visst testas det av om det går att äta i de andra skålarna, men förutom i Whiskeys skål (något Sammie har lärt sig och testar vid varje måltid) så är det blankt nej till smakprov. Härligt att se hur de andra hundarna väntar lika artigt på att valparna ska äta upp, som om det skulle varit en vuxen hund, dvs har man inte lyft huvudet ur matskålen, så är det inte fritt fram att ta för sig.

Idag kom även valparnas stamtavlor, så nu är namnen officiella. Vi välkomnar den ”Italienska Likörkullen”, Blågul´s Limoncello (Limoncello/Limon) och Blågul´s Sambuca (Sammie). Plötsligt slår det mig. Endast två veckor kvar till Sammie flyttar och trots att jag vet att han kommer få det bra, så kommer det bli riktigt tufft att lämna bort honom. Helt klart nackdelen med att bara ha två valpar. Man fäster sig direkt.

028Femtiofemte dygnet

Torsdag 17 juli (femtiofemte dygnet)

Hane 6300 gram (5200 g)
Tik 5900 gram (4700 g)

Med bara två valpar, som dessutom tillhört flocken sedan vecka fyra, så har det varit svårt att se på dem med samma”objektivitet”, som vi gjort med de andra kullarna vi haft. De har helt enkelt varit en i gänget. De är fortfarande framåt och orädda. När de var 6,5 vecka så avmaskades de med Milbemax och de har även åkt en tur med bilen (vi tog en liten tripp till sjön, där båda valparna tog sina första simtag). Vägen dit var till en början lite läskig, men på hemvägen var de coollugna. Tila & Fire känns så här långt som en toppenkombination och det enda som är lite tråkigt, är att det inte blev fler, men vi kör på kvalitet helt enkelt.

Imorgon skiljs vi från Sammy och det kommer kännas lite extra, eftersom han känns som en i familjen. Dock ska det bli härligt att fortsätta resan med Limon och förhoppningsvis kan jag forma henne på allra bästa sätt, med hjälp av erfarenheten jag fått med mig så här långt.