CIDERKULLEN

000Första dygnet

Tisdag 23 juni (födelse)

Valparna så dagens ljus med hjälp av ett kejsarsnitt. Mor och valpar mår fint och alla äter som de ska.

HH – 418 g
HS – 426 g

TH – 383 g
TS – 423 g
TR – 437 g
TSR – 334 g
TVL – 245 g
THL – 298 g

001Andra dygnet

Torsdag 25 juni (andra dygnet)

I valplådan råder lugnet och vi hör dem knappt på natten. De gånge jag smugit upp så ligger de på rad och sover sött alternativ äter. Tila är förståeligt nog ganska trött, men hon har ingen feber och hon verkar inte allt för besvärad av sitt sår. Skönt!

Idag passade jag även på att beställa nya valphalsband. Förra gången gick jag mer på vad som matchade än vad som faktiskt var praktiskt när man skulle skilja valpar åt. Tre olika rosa och två ganska lika lila nyanser är inget att föredra om man snabbt ska skilja valpar åt. Men snyggt var det.

På kvällen inser vi att Tila fått mjölkstockning. Varken värme eller massage hjälper. Det är totalstopp. Veterinärsamtal nästa.

002Tredje dygnet

Fredag 26 juni (tredje dygnet)

Idag blev det en tur till veterinären med Tequilas mjölkstockning, eftersom den inte ville ge med sig. Det konstaterades juverinflammation mellan två spenar och därmed orsaken till att jag inte fått ut något när jag provade tömma henne. Med oss hem fick vi ett bredspektraantibiotika och nu hoppas vi bara det hjälper. Det verkar lovande eftersom det redan i eftermiddags kom lite mjölk från den ”igenkorkade” spenen.

Valparna gör ju förstås inte så mycket mer än att äta och sova. Den lilla tjejen är fortfarande klart minst, men samtidigt verkar hon få i sig mat och hon känns pigg och framåt.

003Fjärde dygnet

Lördag 27 juni (fjärde dygnet)

Puh! Juverinflammationen verkar ha gett med sig och mjölken kommer fram som den ska. Tequila verkar piggare och valparna växer och frodas. Även Lilla Gul (TVL) verkar gå på rätt håll, crowd-surfandes uppe på de andra med ett stadig tag om sin spene. Oavsett vilket så är det inget fel på hennes kämparanda.

004Femte dygnet

Söndag 28 juni (femte dygnet)

Idag har Tila plötsligt insett att det finns ett liv utanför lådan och när de små sover så har hon passat på att komma ut till oss. Hennes juver känns nästan som vanligt igen och är mjuka och fina. Skönt!

Småttingarna har fått en helt ny fart under tassarna idag. Det är verkligen från 0-100 när det gäller att komma fram till ”matbaren” och de har lite dåligt tålamod när mjölken inte rinner till tillräckligt snabbt.

005Sjätte dygnet

Måndag 29 juni (sjätte dygnet)

Idag kom valparnas halsband. Är så nöjd med de här alternativen. Inga bekymmer att snabbt kasta ett öga och direkt se vilken valp det är. Valparna själv var väl inte helt nöjda när jag skulle sätta på dem, men väl på så var det lugnt igen. Lilla Gul och Lilla Lila Stjärna får dock vänta lite med sina halsband då de fortfarande är förstora. Imorgon blir det invägning och det ska bli spännande att ser hur viktökningen ser ut för de minsta.

Tequila har spenderat mer ”ledig” tid utanför lådan idag och kvällen spenderades vid tv:n, i alla fall medan vi åt, hysteriskt tiggande. Om hon fick smaka? Naturligtvis!

006Sjunde dygnet

Tisdag 30 juni (sjunde dygnet)

BLÅ – 664 g (418 g) 58.8%
GRÖN – 661 g (426 g) 55.1%

LILA – 605 g (383 g) 57.9%
ROSA – 684 g (423 g) 61.7%
ROSA STJÄRNA – 706 g (437 g) 61.5%
GRÅ – 530 g (334 g) 58.6%
GUL – 349 g (245 g) 42.4%

LILA STJÄRNA – 447 g (298 g) 50%

Invägning för de små idag och även om man kan tycka att Lilla Gul inte gått upp så mycket med sina dryga 100 g, så har hon i alla fall inte gått ner. Härligt att hennes envishet lönat sig.

Tequilas antibiotikakur har gjort dem lite dåliga i magen, men det är inget som märks i övrigt. Lugnet har lagt sig i lådan och när de små har sovit middag, så har Tequila passat på att vara ute med oss. Den annars så ”kompostnätsskygga” hunden har utan betänkligheter forcerat avspärrningen för att ta sig ut till resten av flocken. Tänk att mat eller tanken på mat kan ändra en hunds beteende totalt. Man lär sig något nytt varje dag.

007Åttonde dygnet

Onsdag 1 juli (åttonde dygnet)

Idag märkte jag något som jag aldrig sett i någon av de tidigare kullarna. Fröken Rosa var i stort sett uppe på alla fyra och gick. Hon hade en superkön stil där hon liksom hoppade fram som en lite groda. det ska bli spännande och se vad det blir av henne. Något stort mån tro?

Annars går livet sin gilla gång i lådan. Tycker mig se lite svart i ögonvrårna på en del av valparna och de lyfter huvudena allt mer, för att orientera sig. Alltid lika häftigt att följa deras utvecklig från VIP-läktaren.

008Nionde dygnet

Torsdag 2 juli (nionde dygnet)

Idag har det varit riktigt varmt för hundarna, om man inte är valp då förstås. De verkar uppskatta det lite varmare klimatet. De är mycket lugnare och inte alls lika gnälliga som när det var kallare. Tyvärr har deras magar havererat rejält tack vare Tilas antibiotikakur, men det rättar till sig i sinom tid.

Tilas sår har läkt bra, förutom en liten bit på c:a 1 centimeter. Ingen var eller så, men det ser lite ”köttigt” ut. Hon har bra aptit och har varit pigg på dagens promenader. Ändå var det något som fick mig att ta tempen på henne. 39.5° är väl inte jättehögt, men heller inte den tempen hon haft tidigare i veckan. Ringde veterinären och vi bestämde oss för att avvakta. Jag skulle ta tempen senare ikväll och prova att lägga en kall blöt handduk över henne, för att kyla henne lite. Vi kan väl säga som så här – handduken var mycket uppskattad!

009Elfte dygnet

Lördag 4 juli (elfte dygnet)

Idag har valparna öppnat ögonen. Inte fullt ut naturligtvis, men det syns tydliga springor i ögonvrårna. Alltid lika häftigt när det händer och helt plötsligt går de från tjocka små korvar, till hundar. Glömde skriva i torsdags att Lilla Gul gått upp hela 50 gram på bara två dagar och jag hoppas den kurvan håller i sig fortsättningsvis också. Dessutom är hon den valpen som delar ut mest ”pussar” när man kryper ner i lådan. Tur att jag redan bestämt mig för att inte behålla någon den här gången, annars hade hon varit en stark kandidat.

Tilas temp har sjunkit igen och idag klippte jag bort det sista stygnet. De andra har hon så fint plockat bort på egen hand. Antar att hon vill ha ett lite ”ruffare” ärr på magen, så hon kan dra sina krigshistorier för den som vill lyssna.

010Trettonde dygnet

Måndag 6 juli (trettonde dygnet)

Man missar mycket när man är borta en dag. Idag springer alla valparna runt på vingliga ben, snubblar över tassarna och slår kullerbyttor. Alla har även öppnat ögonen och även om de inte ser ordentligt än, så lyfter de på huvudet och försöker lokalisera via syn.

Idag var det även dags för kloklippning. Vissa tog det med ro och någon somnade till och med, medan andra inte alls hade lust att ligga still i mitt knä. Efter många om och några men så var alla 144 klor klippta. Puh!

011Fjortonde dygnet

Tisdag 7 juli (fjortonde dygnet)

Idag har valparnas vakna stunder ökat lite och de har börjat att bita så smått i varandra. Vi har även hört morr och försök till skall. Söta små ”odjur”.

BLÅ – 902 g (664 g) 35.8%
GRÖN – 898 g (661 g) 35.8%

LILA – 881 g (605 g) 45.6%
ROSA – 937 g (684 g) 36.9%
ROSA STJÄRNA – 972 g (706 g) 37.6%
GRÅ – 771 g (530 g) 45.4%
GUL – 483 g (349 g) 38.4%

LILA STJÄRNA – 710 g (447 g) 58.8%
012Sextonde dygnet
Torsdag 9 juli (sextonde dygnet)

Igår fanns det tyvärr inte så mycket fokus att lägga på valparna. Att göra Bailys sista dag till den bästa hade prio ett. Däremot fick de sin första omgång avmaskning (Banminth) och vi kan väl säga som så här, det var inte uppskattat.

Idag fick de ligga utanför lådan medan jag städade och börjar misstänka att de hör. Öronen vinklades och det morrades och skälldes till höger och vänster. Hur gick det här till? Från korvar till små hundar på bara två dagar. De första veckorna går verkligen allt i ett rasande tempo.

013Nittonde dygnet
Söndag 12 juli (nittonde dygnet)

På de här dagarna har det hänt massor. Valparna kissar och bajsar på egen hand, de viftar på svansen och de leker med varandra. Ibland undrar jag om det är en hel hög terriers som ligger i lådan, med tanke på hur mycket morr det är till och från. Det ska bli spännande att se vad de blir av de här små liven i slutändan.

014Tjugoförsta dygnet
Tisdag 14 juli (tjugoförsta dygnet)

Idag fick valparna komma ut i köket för första gången. Nyfikna små rackare som undersökte sin nya ”värld”. Ibland fick någon stora skälvan, men det var inget som varade någon längre stund, utan det kändes snarare som de njöt av att få lite mer utrymme.

Någon som verkligen är i sjunde himlen är Bacardi. Äntligen får hon hjälpa till! Som hon har pysslat och donat med de små. Tequila verkade tycka att det var ganska skönt hon med och ett tag låg Tila på rygg medan Bacardi höll koll på valparna. Hur underbart är det inte med en flock.

015Tjugotredje dygnet
Torsdag 16 juli (tjugotredje dygnet)

Valparna älskar sin nya stora värld, men det märks att det tar på krafterna. När kvällen kommer och de flyttas tillbaka till lådan så sover de som klubbade sälar. Tänderna har börjat titta fram så till helgen är det dags att börja introducera riktig mat. Alltid lika spännande.

Bacardi har visat sig ta sitt barnvaktsjobb på lite för stort allvar och idag blev det extra tydligt. När vi hade valpköpare på besök, så ville hon inte släppa fram dem eller Tila till valparna. Hon ser dem uppenbarligen som sina egna, något som vi å det bestämdaste får ta ur henne. I några veckor framöver så får hon helt enkelt titta på valparna genom kompostgaller. Jag är nämligen inte speciellt intresserad av några eventuella slagsmål, bara för att hon fått för sig att hon är mamman.

016Tjugofjärde dygnet
Fredag 17 juli (tjugofjärde dygnet)

Idag fick Lilla Gul vara den första som testade utelivet. Jag säger bara det, vilken cool donna. Hon tittade sig omkring, nosade på det gröna på marken för att sedan provtuggade gräset innan hon skuttade rundor på egen tass. Visserligen inte så långt från mig, men ändå nyfiket utforskande. Tur att man inte ska behålla en liten, för då hade jag nog varit såld vid det här laget.

Nu ikväll fick de även testa på mat för första gången. Mumsfilibabba! De åt tills magarna blev fyrkantiga och sedan toppade de med lite mjölk. Tror nog att åtta trinda små valpar kommer somna ovaggade.

017Tjugosjätte dygnet
Söndag 19 juli (tjugosjätte dygnet)

Idag fick hela högen komma ut i det fina vädret. En helt ny värld som öppnades upp och det är härligt att se att alla nyfiket kollade omgivningarna. Ingen som fick ”stora skälvan” och när de blev trötta kröp de ihop jämte oss. Mysungar.

På kvällen fick Rosa Stjärna komma ut ur valplådan, för att på egen tass utforska tv-rummet. Lite läskigt de första sekunderna, men sedan tultade hon omkring som hon aldrig gjort annat. Limoncello agerade barnvakt. Pussade och tvättade för fulla muggar. Den första av mina unghundar som inte tycker att valparna är läskiga små kryp. Tror hon besitter riktigt fina mammagener.

018Tjugonionde dygnet
Onsdag 29 juli (tjugonionde dygnet)

Tiden bara rusar iväg. Det är så mycket jag tänkt skriva om, men tiden hinner inte riktigt till. Valparna utvecklas i en rasande takt. Det busas, slåss och utforskars. Idag hittade jag Lilla Gul som gått genom grinden in till vardagsrummet. Hon satt coollugnt på min väst och filosoferade över livet. Att hon var där helt ensam var inget som bekom henne.

Tila börjar säga ifrån mer. Något okynnesätande är hon då rakt inte intresserad av och allra särskilt inte när de biter henne i tuttarna. Små glin ska veta hut!

019Trettiotredje dygnet
Söndag 26 juli (trettiotredje dygnet)

Mycket har hänt på det dagarna jag varit borta. Jag möttes upp av en hel hög busfrön och det värmde lite extra i hjärteroten när Lilla Gul blev överlycklig av att se mig igen. Hon kastade sig över mig med ett skall, för att sedan klättra upp i famnen och överösa mig med pussar. Naaaaw!

På tal om Lilla Gul så har hon dessutom växt såpass mycket att jag var tvungen att justera hennes halsband. Den fröken är en härlig liten donna.

Idag passade vi även på att klippa klor och avmaska de små. Milbemaxtabletterna ville inte stanna kvar i små valpmunnar och fröken Rosa Stjärna lyckades spotta ut son tablett hela fyra gånger.

020Trettiofjärde dygnet
Måndag 27 juli (trettiofjärde dygnet)

Idag öppnade vi upp ut till altanen. Härligt att se hur framåt och orädda de små fortsätter vara. Det jag verkligen gillar är att de dessutom är både försiktiga och kluriga, dvs de kastar sig inte ut från några stup och de luskar ut hur man allra enklast kommer upp igen. T.o.m. Lilla Gul klarade ta sig upp och ner utan problem. Den tösen är det gott gry i.

Idag har jag även preppat golvet med en plåt som är lite ostadig. Inga bekymmer. Alla knatar obekymrat över plåten och ingen bryr sig om att det skramlar och dånar. Tror snart det är dags för ett bollhav och lite prasslig plast. Allt som låter är nämligen väldigt kul. I alla fall om man frågar åtta underbara valpar.

021Trettiosjätte dygnet
Onsdag 29 juli (trettiosjätte dygnet)

Illbattingar det är vad de är. Idag hittade Lila Stjärna mammas svans. Superkul att kampa med. I bakgrunden biter en annan i fönsterpartiet. Kiss och bajs överallt. Utom på tidningarna eller där jag vill då förstås. Puh!

Idag har de även fått full tillgång till altanen under hela dagen så nu ikväll har jag valpar trötta av frisk luft och fulla magar. Aptiten är det nämligen inget fel på.

022Fyrtioandra dygnet
Tisdag 4 augusti (fyrtioandra dygnet)

Var tar tiden vägen. Inser att min ambition att ge dagliga valprapporter inte hinns med. Vardagens alla måsten tar tyvärr överhanden. Det innebär förstås inte att valparna inte utvecklas. I söndags hade vi trevligt valpbesök och passade på att ta med oss alla åtta illbattingar ut. Att de bara vistats ute i den stora vida världen en gång tidigare kunde man inte se. Valparna spreds för vinden och utforskade nyfiket sin omgivning. Härligt att se att de är så framåt och inte känner att de behöver stöd från sina syskon eller de andra vuxna hundarna.

Bollhavet har äntligen plockats fram och så fort man slänger ett öga dit så hittar man en ny liten krabat som rumlar runt bland bollarna. Har även fyllt en liknande ”pool” med vatten, men än så länge har ingen självmant hoppat ner i den. Och nej, Xanté räknas inte. Däremot testade jag att lyfta ner några av valparna. Man skulle kunna tro att de skulle bli lite rädda, men icke! Visserligen stannade de inte speciellt länge i vattnet, men de fick heller inte panik eller försökte fly. Hittills har alla nya underlag tagits emot på ett positivt sätt, vilket är ett fint kvitto på att vi är rätt ute.

Tequila passar på att ta hjälp av både Bacardi och Limoncello. Helt fantastiskt att se hur denna burdusa lilla unghund anpassar sig till sina småsyskon. Hon ligger på rygg och låter dem hänga i både öron och svans. Inte en tillstymmelse till att säga ifrån eller tröttna. Har jag sagt hur nöjd jag är med henne?

Igår blev även valparnas namn officiella. Varmt välkomna cider-kullen:

Blågul´s Wyld Wood
Blågul´s Strongbow

Blågul´s Briska
Blågul´s Hidden Star
Blågul´s Älska
Blågul´s Sidra Avalon
Blågul´s Somersby
Blågul´s Mokaï

Inget namn (utom lila stjärna) är matchat med sitt kennelnamn än, men jag har nog äntligen bestämt vem som får vilken valp, men innan valpbesiktningen är genomförd så behåller jag det slutgiltiga beslutet för mig själv.

023Femtiofemte dygnet
Måndag 17 augusti (femtiofemte dygnet)

Tiden med valparna har bara rusat iväg och tyvärr har tiden att uppdatera bloggen inte funnits. I fredags besiktigades hela kullen och förutom två lindriga blåsljud (Blågul´s Sidra Avalon & Blågul´s Wyld Wood) så var resten utan anmärkning. Härliga nyfikna valpar som tog undersökningsrummet i besittning och när allt var kollat så somnade alla i spridda små högar. Älskar deras mentalitet.

I morgon börjar de små så smått att droppa av och först ut att flytta till sina nya familjer är Blågul´s Wyld Wood ”Zeb”, Blågul´s Älska ”Malin” och Blågul´s Hidden Star ”Stjärna”. Varmt lycka till med era nya familjemedlemmar!