BAKVERK

SEMLOR

Syndigt goda semlor radas upp i butikerna och jag har länge dragit mig för att göra egna. Frågan jag ställt mig, går det ens att komma i närheten av det man köper i butik? Speciellt när man bakar utan vetemjöl och socker? Svaret på det är ett rungande ja! Jag lovar dig att du inte kan känna skillnad på mina och de du köper i bageriet. För även om de är nyttigare, så ska det inte smaka nyttigt. Och det är inte ens svårt att göra. Perfekt!

_DSC2486.jpg

Mer…

SMÅ SAFFRANSBISKVIER

Trodde aldrig den dagen skulle komma, när jag gjorde mina egna biskvier, men nu är den här och jag ångrar att jag inte provade tidigare. Visst, de kanske inte är världens vackraste, men det väger de upp i smak. Att de dessutom är så gott som sockerfria (lite socker i den mörka chokladen), gör ju knappast saken sämre. Det må vara den första omgången biskvier jag gör, men det är sannerligen inte den sista. Testa vetja!

_DSC9376.jpg

Mer…

SAFFRANSSNÄCKOR MED HEMMAGJORD MANDELMASSA

Det lackar mot jul och suget efter lussekatter har satt in och det med full kraft, men istället för att baka de vanliga lussebullarna, så valde jag att göra saffranssnäckor. Naturligtvis bakat på dinkelmjöl och kokossocker, men med samma onyttiga smak som kusinen gjord på vetemjöl/socker och fyllda till bristningsgränsen med hemmagjord mandelmassa och ”smör”. Mums!

_DSC5722.jpg

Mer… 

KARIBIENINSPIRERAD KAKA MED PASSIONSFRUKT- & MANGOMOUSSE

Den söta mangon tillsammans med den syrliga passionsfrukten – jag säger bara mmmmm. Moussen till den här kakan blev helt gudomlig och går alldeles utmärkt att njuta som den är i sin enkelhet. Även rom- och hasselnötskakan är god i sig själv och skulle troligen gifta sig ganska väl med någon typ av chokladtopping. Tillsammans? Mycket mumsigt!

1romkaka.jpg

Mer…

RABARBER- & KARDEMUMMAMUFFINS

Det här är inspirationen till min goda rabarber- och kardemummakaka med hallonmousse. Fantastiskt fluffiga och lätta muffins, med en härlig smak av rabarber och kardemumma. Passar perfekt i syrenbersån, såväl som på födelsedagskalaset. Mums!

1muffins.jpg

Mer…

RABARBER- & KARDEMUMMAKAKA MED HALLONMOUSSE

Oj, oj, oj! Min första tårta och jag måste faktiskt säga att jag är ganska nöjd. Ljuvliga sommarsmaker  – rabarber, kardemumma, hallon och vanilj, i kombination med en otroligt fluffig (glutenfri?) botten. Helt perfekt till helgens midsommarfirande. Den här vill ni inte missa!

1tårta.jpg

Mer…

Har man blivit lydnadschampion, då bjuder man på tårta. Sådana är reglerna. Från början hade jag tänkt fuska och köpa mig en tårta, men så här i efterhand så blev detta ett mycket bättre alternativ. Dinkelmjölet byttes ut mot skrädmjöl (ett mjöl som görs på rostade havrekärnor) och kakan blev en succé. Den kladdiga chokladkakan tillsammans med hallongrädde – jag säger bara mums!

1kladdkaka

Mer…

CHEESECAKE MED RABARBERCURD

Ja, eller curd och curd -ska jag vara ärlig så fick jag aldrig curden att bli just en curd, men smakerna? Smakerna är fantastiska! Bottnen är gudomlig och kombinationen rabarber och cheesecake är en ”match made in heaven”. Och om man nu inte lyckas med sin curd, så går det lika bra att göra en vanlig cheesecake och servera den med rabarbercurdsåsen. Oavsett vilket, så är det riktigt gott!

1cheesecake med rabarbercurd.jpg

Mer…

SNICKERSRUTOR

Sött, salt och lite bittert – häromdagen blev jag så himla sugen på snickers, fast en nyttigare variant. Jag hittade en variant som jag gillade, men i och med att jag använder choklad med såpass hög kakaohalt så kan det lätt bli lite bittert. Hittade av en slump dadelsirap i affären och det kändes som det perfekta komplementet. Förutom att det blev galet gott, så är det ingen risk att man äter för mycket. Ett par bitar räcker gott och väl.1snickersrutor.jpg

Mer…

HALLONGROTTOR MED RÅRÖRDA HALLON

Det är alltid lika spännande att experimentera med bakverk där vetemjölet ska bytas ut mot dinkel. Idag blev det hallongrottor med hemmagjorda rårörda hallon smaksatta med vanilj och lime. Riktigt fräscha kakor, som gissningsvis försvinner ganska snabbt, med tanke på hur goda de blev. Mums!

1hallongrottor.jpg

Mer…

CHOKLADBOLLAR

Ibland ska man helt enkelt bara följa recept och inte byta ut vanligt smör/margarin, mot flytande. Första omgången chokladbollar blev visserligen väldigt goda, men inte så praktiska när de måste ätas med sked. Eftersom jag ville bjuda på dessa på helgens internat så var det bara att göra om, men först efter jag ätit upp första omgången förstås. Denna gången blev det lite mindre björksocker och dessutom smög jag i lite rom. Mmmmmmm!

1chokladbollar.jpg

Mer…

KLADDKAKA

Kladdkaka är nog värdens enklaste kaka att röra ihop, men gudars vad gott det är. Den här varianten må vara nyttigare än originalet, men jag kan garanterar er att det är inget ni känner på smaken. Syndigt gott!

1kladd.jpg

Mer…

PISTAGE- OCH KARDEMUMMABULLAR

Jag är en riktig ”sucker” för pistage, så vad passar väl bättre än nybakta pistage- och kardemummabullar till eftermiddagsfikat. Receptet jag utgick ifrån, vad gäller pistagemassan, hade ett par steg som jag rationaliserade bort (skålla, torka och ”skala” nötterna). Visst de blev inte så där pistagegröna, som man kanske skulle önska, men smaken är densamma och den mina vänner går inte av för hackor!

1pistagebullar.jpg

Mer…

CHOKLADCUPCAKES MED RAW LAKRITSFROSTING

Choklad och lakrits är en grym kombo, men att få fina matbilder på fyra nyanser av brunt är inte helt enkelt. Tur är väl då att det smakar riktigt gott. Mjuka, fluffiga chokladmuffins toppade med en raw lakritsfrosting. Mums!

1choklad och lakrits cupcakes

Mer…

CHOKLADMUFFINS

Detta är första steget till min idé om chokladcupcake med raw lakritsfrosting. Jag hade nog tänkt att lakritskolan skulle smaka mer, men jag får skylla mig själv när jag inte kokade den tillräckligt tjock. Samtidigt så hjälper den till att göra muffinsen härligt saftig och mjuk, så den kan vara värd att behålla även om nu slutresultatet inte blev som jag tänkt mig. Gillar ni chokladmuffins, så kommer ni inte bli besvikna. Jag lovar!

1chokladmuffins.jpg

Mer…

VANILJ- & CITRONMUFFINS

Lasses favoritprogam har slutat sändas och istället kan man se Manuela baka. Riktig ”bakporr”, med massor av slow motion för att fylla programtid och absolut inget program i min smak. Trots detta har jag inspirerats och idag testade jag att baka vanilj- och citronmuffins, men Manuelas ord klingande i bakhuvudet ”smakar smeten gott, så blir det färdiga resultatet gott”. Och det blev det. Yummie!

1vanilj och citronmuffins.jpg

Mer…

NÖT- & NUTELLAKAKOR

Detta är uppenbarligen ingen kaka för nötallergikern, men för alla oss andra – wow liksom! Den sega nötkakan tillsammans med den krämiga, söta nutellan är helt enkelt oslagbar. Baka, eller ångra er för evigt!

1nötkaka

Mer…

NUTELLAKAKOR

Vad passar väl bättre en ledig dag, än att leta lite nya recept. Här har ni nutellakakor på mitt sätt – utan vetemjöl, socker eller mjölk. Syndigt, mäktigt och alldeles, alldeles underbart.

1nutellakakor

Mer…

VANILJBULLAR

Om ni har provat kanel- eller nutellabullarna och tyckt de varit goda, så är de ingenting mot de här vaniljbullarna. Luftiga, saftiga bullar med en härlig vaniljsmak. Förutam att jag bara gjorde en halv sats denna gången (man måste ju ha plats i frysen också), så valde jag även att testa lite flingsalt på toppen och det gjorde verkligen det där lilla extra. Tror jag kommer ha en ganska nöjd man, som får smaka dessa när han kommer hem.

BAKVERK

Mer…

MANDELNUTELLABULLAR

Av någon anledning så har mitt fb-flöde i helgen fyllts av nybakta nutellabullar. Självklart kan ju inte jag vara sämre, så här är min variant gjord på dinkelmjöl. Resultatet? Fantastiskt goda och luftiga bullar fullproppade med mandelnutella. Låt mig dock höja ett varningens finger – ät inte upp all nutella innan. Den är nämligen försvinnande god!

BULLAR

Mer…

ÄPPLE- & KANELMUFFINS

När jag jobbade på Statoil så hittade jag min favorit bland alla muffinssmaker, nämligen äpple & kanel. Idag bakade jag en egen variant och banne mig om den inte var lite bättre. Kokossockret på toppen ger den en lite knäckig yta och äppelbitarna inuti har fortfarande lite lagom tuggmotstånd. Bäst att frysa in dem pronto. Annars finns nämligen risken att jag trycker i mig långt fler än jag borde.

1_dinkelmuffins_äpple_kanel

Mer…

CHOKLADKOKOSFLARN

De här kakorna gjorde jag ganska ofta förr, fast då med mjölk, socker och vetemjöl. Det här är, om än kanske inte en nyttigare variant, så absolut en hälsosammare. Ju högre halt på kakaon i chokladen (jag använde mig 85%), desto mindre socker och ni behöver inte oroa er för att det beska ska ta över. Det gör snarare så att sötman balanseras och att man med lätthet kan trycka i sig en fyra-fem kakor, utan att må illa. Kanske är det ändå bäst att ni dubblar receptet, annars finns risken att kakorna tar slut innan de hamnar i burken. Kom inte och säg att jag inte varande er.

KAKOR

Mer…

CHOKLADMUFFINS

Jag kan erkänna att pepparkaksmuffinsen är ett strå vassare, men dessa går inte heller av för hackor. Jag menar, hur ofta kan man äta kakor till mellanmål och ändå anses vara nyttig? Jag kan tänka mig att lite apelsinskal och saft i smeten skulle ge en extra fräschör, så varför inte testa det. Det ska i alla fall jag göra nästa gång.

MUFFINS

Mer…
PEPPARKAKSMUFFINS

Pepparkakor utan socker är inte det lättaste att hitta och ska man köpa färdigbakade, så är det helt omöjligt. Här bjuder jag på en mjuk variant – idel nyttigheter och med en härlig pepparkakssmak. En godare jul till alla!

1pepparkaka_paelo

Mer…

KANELBULLAR MED MANDELSMÖR

Lasse måste tro att jag ramlat och slagit i huvudet (alternativt helgonförklara Karins behandling) för sedan jag lagt om kosten och fått några bioresonansbehandlingar, så känner jag helt plötsligt en stor lust att baka. Ja, det kanske inte blir de estetiskt vackraste bakverken, men de smakar gott och det är faktiskt det som räknas. Idag blev det kanelbullar med mandelsmör. Tips är att inte snåla på fyllningen och att se till att ha ett ordentligt mjölat bakbord, för kladdigheten på den här degen är inte att leka med. Men du, det är det värt!

kanelbullar med dinkel

Mer…

LUSSEKATTER

Jag kan väl inte påstå att jag är grym på att baka eller om vi ska vara ärliga, haft någon större lust att lära mig, men med julen i antågande så har den sovande ”matmodern” i mig väckts. Visst ska man kunna göra juliga maträtter och bakverk med nyttigare innehåll, utan att för den delen behöva tumma på smaken. Här kommer därför ett nyttigt alternativ på goda lussekatter. För extra saftiga bullar, låt jäsa under plastfilm.

1 saffransbulle med dinkel

Mer…