MIDDAG

TRATTKANTARELLPASTA

Från ena dagen till den andra, så har jag blivit en finnare av svamp. I det här fallet trattkantareller och det i mängder. Första receptet ut blev en variant på Per Morbergs recept, fast på mitt sätt, dvs utan mjölkprotein och vetemjöl. Är ni sugna på en riktigt krämig och god höstpasta, så är detta verkligen ett superbt alternativ! Enkelt och gott, kan det bli bättre?

20170908_192554.jpg

Mer…

LJUMMEN PORTABELLOSALLAD MED LIMESÅS

En god och matig sallad som definitivt kommer bli en favorit här. Portabellon är en svamp som jag helt missat, men det ska det absolut bli ändring på framöver. Hur god som helst! Ostronskivlingen tillförde däremot inte speciellt mycket, så nästa gång kommer jag definitivt byta ut den mot champinjoner – och lägga till fetaost. Fetaost rules!

_DSC8989.jpg

Mer…

BLOMKÅL- OCH MYNTASALLAD

Det här är en riktig sommarhit – söt blomkål, frisk mynta, hettan från currydressingen och knapriga fläskbitar. Hur enkel som helst att göra helt vegansk, eller varför inte byta ut fläsket mot smulad feta ost. Mums!

20170726_190105.jpg

Mer…

POTATISSALLAD MED HALLOUMI

Veckans tredje recept är ett vegetariskt alternativ – potatissallad med halloumi, stekt till en gyllene perfektion. Riktigt fräscht och somrigt, där den krämiga potatissalladen bryts av tack vare de krispiga sugarsnapsen, de nötiga pumpakärnorna och den salta sega osten. Mumsfilibaba!

_DSC7488

Mer…

GHOST CHILI- & GRÖNSAKSGRATÄNG

Veckans andra nya recept – en gratäng som sköter sig själv. Du behöver inte göra något annat än att blanda ihop alla ingredienser och köra in formen i ugnen. Ghost Chilin i korven ger ett härligt sting i maten, vilket balanseras upp av den söta kålen. En favorit som absolut kommer tillagas igen!

20170713_193031.jpg

Mer…

LÖK- & TOMATPAJ

Dags att ta tag i kosten igen. Det har blivit en massa slarv, speciellt när det kommer till vetemjöl och det märks på både mående och kropp. Först ut denna veckan är en lök- och tomatpaj. Jag är övertygad om att mycket av den fantastiska smaken satt i de ”hemmagjorda” äggen jag fått av Mia, men även med vanliga köpeägg tror jag mig veta att det blir en grymt god paj – att avnjutas i sin enkelhet med en god sallad eller varför inte tillsammans med en bit rökt lax. Valet är ditt!

_DSC7186.jpg

Mer…

KAMUTVETE MED KÖTTFÄRS ARRIBBIATA

Tanken var egentligen hamburgare, men eftersom jag inte orkade baka hamburgerbröd, så blev det skåprens istället. Vill ni inte ha kamutvete, så funkar ris, pasta eller annat matgryn/korn lika bra.

20170319_190315.jpg

Mer…

SÖTPOTATISFRITATTA

Sötpotatisens sötma, tillsammans med den salta fetaosten och de brynta champinjonerna – mums! En riktigt god vegorätt, som passar alldeles utmärkt en kall och blåsig vårdag, som denna.

20170314_185204.jpg

Mer…

KÖTTFÄRSSOPPA MED STING

Regniga höstdagar kräver en varm, mustig soppa. Här har jag tillsatt chili för lite extra hetta, men det går precis lika bra utan, för den som inte gillar stark mat. Som de flesta soppor, gör sig denna allra bäst om den får stå till sig någon dag.

1soppa.jpg

Mer…

PASTA MED FETAOSTRÖRA & SALAMI

Galet enkelt och galet gott. Vitlök, fetaost och salta oliver i kombination med den lite söta dinkelpastan – det blir inte mycket bättre än så. Ett tips är att förbereda fetaoströran, så den får gotta till sig i smakerna. Ett fylligt glas rött till, gör knappast rätten sämre. Lycka till!

För er som vill göra rätten vegetarisk, så är det bara att utesluta salamin och vill ni vara säkra att rätten inte innehåller socker eller komjölk, så lusläs innehållsförteckningen på förpackningen.

1pasta.jpg

Mer…

DANSK FLÄSKSTEK MED SVÅL OCH RÖDKÅL

Mormors berömda flæskesteg med knaperstekt svål, potatis som simmar i den goda såsen och ett stort lass med rödkål – livet blir inte bättre än så. Jag minns att när vi var små slogs vi alltid om sista svålbiten och allt som oftast lyckades jag övertala morfar om att det var jag som skulle få den.

1flæskesteg.jpg

Mer…

PASTA MED VITA BÖNOR, BACON & CHILI

Rustikt, enkelt, gott – att laga god och smakrik mat behöver varken vara komplicerat eller innehålla massor av ingredienser. Detta receptet är en variant på ett jag hittat i boken ”Fredagkväll med mat och vin”. Kikärtor är utbytta mot vita bönor, rimmat fläsk mot bacon och burktomater mot färska. Originalet var gott, detta var bättre!

1pasta.jpg

Mer…

TACOPAJ

Bilden gör verkligen inte pajen rättvisa, men så går det när man ska försöka fota hungrig. Smaken däremot är det inget fel på och gästerna tog om både en och tre gånger. Perfekt när man vill variera sitt fredagsmys.

1tacopaj.jpg

Mer…

FETAOSTPAJ MED KRÄFTSALLAD

Originalreceptet hittade jag i ICAs reklamblad, men istället för prästost, så använde jag mig av smulad feta och kräftsalladen piffades upp med lite olivolja och limesaft. Tror faktiskt att det skulle vara ännu bättre med en gnutta honung i salladen, så det får jag testa nästa gång, för detta är ett recept vi kommer göra igen. Riktigt fräscht!

1paj.jpg

Mer…

WHISKEYSPÅNSGRILLAD ENTRECÔTE MED CHILI-/VITLÖKSSMÖR & UGNSBAKAD SÖTPOTATIS

Efter att fått smaka underbart grillat kött när vi var på kennelläger hos Jens & Sofia, så har Lasse spånat på att göra något liknande. Jag måste säga att det här mina vänner, är en riktig hit. Den möra entrecôten, med den rökiga whiskeysmaken, tillsammans med kryddsmöret och sötpotatisen. Sötma, sälta och rök – en oslagbar kombination!

1grillat.jpg

Mer…

FLÄSK MED VITKÅLS- & LÖKSÅSSTUVNING

Alla ingredienser hemma till fläsk och löksås, förutom en viktig ingrediens – potatis. Eftersom jag inte hade någon större lust att åka och handla, så blev det till att improvisera och resultatet mina vänner blev en mycket god och nyttigare variant på en svensk klassiker.

1fläsk.jpg

Mer…

PASTAGRATÄNG

Blev så sugen på pastagratäng häromdagen och passade därför på att testa den glutenfria fusillin gjord på majs, som vi hade liggandes i skafferiet. Måste säga att smakmässigt så var det ingen större skillnad på den och ”vanlig” fusilli, men däremot blev den lite överkokt när den gick färdigt i ugnen. Trots detta så var smakerna fina och jag kommer garanterat göra något liknande igen, fast då testa att koka pastan kortare tid.

1past.jpg

Mer…

KRÄMIG POTATISSALLAD

Även om jag numer kan äta vad jag vill, med måtta förstås, så väljer jag ändå att utesluta vetemjöl, komjölk och socker i största möjliga mån. På helgens kennelträff gjordes dock ett undantag och det går inte att sticka under stol med – smör och grädde kan lyfta vilken rätt som helst. Vi fick bland annat en riktigt krämig och god potatissallad till söndagens lunch, men naturligtvis med massor av mjölkprodukter.

Här kommer min mjölkfria variant. En snabb och enkel rätt till sommarens grillningar. Och god, det lovar jag.

1potatissallad.jpg

Mer…

PIZZA BLANCO

Har länge velat testa pizza blanco, men inte kommit mig för det – förrän nu. När jag ändå var i experimenttagen, så passade jag även på att byta ut 1/3 av mjölet mot skrädmjöl (havre), vilket gör att degen blir luftigare med en lätt touch av sconessmak. En riktigt bra kombinationen tillsammans med ostkrämen och mozzarellan. Snabbt, enkelt och framförallt gott!

1pizza blanco.jpg

Mer…

ÄRTPASTASALLAD MED PESTO & FETAOST

Mmmm. Jag har verkligen fastnat för Gröna Ärtor fusili á la Eco och då allra särskilt till pastasallader, eftersom den korta koktiden gör det svårt att ha den i gratänger. Den söta ärtsmaken gör att det påminner om riktig pasta och att den dessuom är glutenfri gör ju knappast saken sämre. Jag lovar, det här är inte det sista receptet med den här pastan!

Vi valde att steka lite kyckling och servera vid sidan om, men denna pastasalladen gör sig lika bra vegetarisk eller varför inte tillsammans med lite räkor eller en bit rökt lax. Variationerna är oändliga och endast fantasin sätter gränserna.

1ärtpesto.jpg

Mer…

TACOSLIDERS MED GUACAMOLE OCH SÖTPOTATISKLYFTOR

Frågan är hur nyttig mat kan kännas så fantastiskt onyttig. Havrefrallorna gjorde sig riktigt bra som minihamburgerbröd (jag föreslår att ni använder kniv och gaffel, eftersom det lätt faller sönder). Tillsammans med tacoslidern, guacamolen och sötpotatisklyftorna, så blir det en helt grym rätt, som dessutom mättar på ett mycket behagligt sätt. Yummie!

1tacosliders

Mer…

DINKELPASTA MED PESTORÄKOR

Jag har verkligen sökt med ljus och lykta i butikerna, men inte hittat någon dinkelpasta – tills nu! På Café Ekodeko endast ett stenkast bort, hittade jag det äntligen och jag lovar, det var verkligen värt att vänta på. Så gott! Tillsammans med pestoräkorna, så dansade mina smaklökar värsta jitterbuggen. Den här mina vänner får ni inte missa och den är minst lika god dagen efter kall.

1pestopasta.jpg

Mer…

ÄRTPASTASALLAD MED BACON

Detta är en fantastiskt god sommarrätt där ärtfusilin faktiskt är riktigt god och smakar fantastiskt tillsammans med de övriga ingredienserna. Salladen passar såväl som lunch på stranden, som en ljummen sommarkväll på altanen. Mums!

1pastasallad.jpg

Mer…

CURRYKYCKLING MED ASIATISK TOUCH

Igår blev det en currykyckling med Thailändska influenser. Hur gott som helst och galet enkelt att göra. Bara att strimla, klyfta, hacka och lägga i kastrull. Klart på 20 minuter allt som allt. Snabbmat när den är som bäst!

1curry.jpg

Mer…

TACOPIZZA

Gillar ni pizza och gillar ni tacos, så gillar ni denna. Fredagsmys i dubbel bemärkelse – taco + pizza = mums.

1tacopizza

Mer…

GRATINERADE TACOTUBS MED HEMMAGJORD TACOKRYDDA

Hemmagjord tacokrydda – många äro recepten, få äro bra. Personligen gillar jag lite sting i mina grejer och i ärlighetens namn, så kan man öka det ytterligare ett snäpp om man gillar hetta. Om inte, så är det här ganska lagom.

Tanken var från början en nachostallrik, men väl i affären så tänkte jag om och istället blev det gratinerade tacotubs, toppade med buffelmozzarella och guacamole. Mumsfilibaba!

1taco.jpg

Mer…

Att grilla behöver inte vara komplicerat och när man är som jag, dvs utan någon vidare framförhållning, så är rub en räddare i nöden. Tillsammans med en fräsch feta- och vattenmelonsallad och kanske ett gott vitlöksbröd, så är den här en solklar favorit i sommar. Krispigt fräscht och djupa smaker.

1grillat.jpg

Mer…

BRÆNDENDE KÆRLIGHED

Oj, denna maträtten osar verkligen barndom – mormor och morfar, massor med skratt och minst lika mycket kärlek. God och enkel matlagning när den är som bäst och naturligtvis med min egna lilla twist. Smaklig spis!

brænnande kærlighed.jpg

Mer…

GODA GRYTAN

Slängde ihop en gryta av det jag hittade i kylskåpet. Tyckte att det smakade gott, så jag blev minst sagt förvånad när lillebrorsan sa ”fy fan”. Tänkte förskräckt, ”kan jag verkligen ha så fel?”, men när ”fy fan” efterföljdes av ett ”vad gott”, så kände jag att jag var hemma. Låter ni dessutom den stå till sig lite, så blir den om möjligt ännu bättre.

1gryta.jpg

Mer…

LAX MED ROMSÅS

Detta är en somrig variant på en laxlåda jag brukar göra. Kan verkligen känna den ljumna sommarbrisen smeka min sommarvarma hud. Tillsammans med ett glas kallt vitt eller rosé, så blir det perfekt! Sommarens fiskfavorit på grillen.

1laxifoliepaket.jpg

Mer…

FLYGANDE ARRIBBIATA

Enkelt, lättlagat och få ingredienser. För att inte tala om magiskt gott. Arribbiatan ger ett härligt sting i rätten och detta är helt klart en bättre version av Flygande Jakob. En solklar topp 10 rätt i detta hushållet!

1kycklinggratäng.jpg

Mer…

INDISK DHAL

Det här är bara så gott! Fräscha tydliga smaker och dessutom nyttigt. Villman inte köra den helt vego, så tror jag nog både kyckling eller lax skulle funka fin med grytans övriga ingredienser, men faktum är att det är minst lika gott utan. Kanske blir detta din start på en vegorätt i veckan? Det är garanterat min i alla fall!

1dahl.jpg

Mer…

SVAMP- OCH BÖNPAJ

Min första veganpaj! Är ganska nöjd med resultatet. Faktum är att den blev riktigt god. Dock missade jag att bönorna är lite söta och glömde salta därefter. Nu var det inga större bekymmer, eftersom jag pimpade min grönsallad med fetaost, men ska man inte lägga till sälta vid sidan om, så glöm inte saltet.

1svamp och bönpaj.jpg

Mer…

GRÖNKÅLSPAJ MED FETAOST OCH VALNÖTTER

Vegetariska rätt nummer två – en god grönkålspaj. Vi serverade den tillsammans med en grönsallad toppad med Ridderheims Manchego. Jag säger bara mumsfilibaba! Det här med vegovecka verkar bli riktigt bra.

1grönkålspaj.jpg

Mer…

VEGGOGRYTA

Första veggorätten ut denna veckan och vi är inte besvikna. Smakrik, mättande och faktum är att ni nog kan slänga i lite vad ni har hemma. För den som ”kräver” kött så prova att lägga till lite kyckling, men faktum är att den står sig precis lika fint utan. Testa vetja!

1veggogryta

Mer…

FISK I FOLIEPAKET

Vem säger att man inte kan grilla, fast det tekniskt sett fortfarande är vinter? Igår blev det ett fräsch fiskpaket från Remsans Bistro, fast gjort ”Hanna-vänligt”. Galet gott, för att inte tala om både nyttigt och mättande och jag har redan egna alternativ påbörjade i huvudet. Mumma!

fisk i foliepaket.jpg

Mer…

KÖTTFÄRSPAJ ARRIBBIATA

Pesto Arribbiata – min nya matkärlek! Vet inte hur många rätter jag använt den i, men det blir lika gott varje gång. I detta fallet utlovas en härligt mustig paj, som drar lite åt tacohållet – perfekt en ruggig kväll som i går. Och när mina ”testpersoner” tar både en och tre gånger till, så får vi väl anta att den fick med beröm godkänt. Testa vetja!

1köttfärspaj.jpg

Mer…

KÅL- OCH KÖTTFÄRSSLÅDA

Jag har verkligen insett hur gott jag tycker vitkål är och det är faktiskt ett riktigt gott alternativ till pasta. Den här rätten funkar säkerligen lika bra att göra med potatis, som med pasta, men det finns liksom ingen vettig anledning till det. Att kål dessutom är billigt, gör ju knappast rätten sämre.

1kål- och färslåda.jpg

Mer…

KORV- OCH POTATISPANNA

Det bästa med alla nya smaker och recept som jag tar till mig, är att min egen skaparglädje vad gäller matlagning har väckts. Gårdagens ursprungliga matlagningstanke var en potatisgratäng till kalventrecôten, men den utvecklades gradvis till det här grymma receptet. Helt klart i toppen av alla mina recept och dessutom knappt någon disk, eftersom allt lagas i stekpannan. Missa eller ångra er för evigt!

korv och potatispanna.jpg

Mer…

KYCKLINGBURGARE MED CURRYSLAW

Hittade ett recept i Buffé, som jag använde som utgångspunkt. Det blev en riktigt god kycklingburgare, med en milt currysmakande coleslaw. Som hamburgerbröd använde jag mig av mitt valnötsbröd, men det går naturligtvis att byta ut mot ett annat gott bröd.

1kycklingburgare.jpg

Mer…

KYCKLINGSOPPA MED INDISKINSPIRERANDE SMAKER

Koriander, kokosmjölk, curry och ingefära. Härliga smaker som gör sig perfekt en höstruskig dag som denna. Dofterna som sprider sig i köket är helt underbara och blundar jag, så har jag inga problem att se mig på en strand i Indien eller Malaysia. Mmmmm.

1kycklingsoppa.jpg

Mer…

AJVAR RELISH MED KORV & SIDFLÄSK

Egentligen tänkte jag göra en korvstroganoff, men så hittade jag lite sidfläsk i kylen och kände för att komponera ihop något eget, så jag rotade vidare och där stod en burk ajvar relish. Plockade än här, än där och vips så hade jag skapat något nytt. Enkelt, snabbt och självklart väldigt gott!

1ajvargryta.jpg

Mer..

CHICKEN FAJITA SALLAD 

Många av mina recept hittar jag på 56kilo.se. En del används som inspiration och en del omarbetas jag till ”Hanna-vänliga” recept. Detta är en omarbetad version. Galet gott och enkelt att göra. Man behöver bara lite framförhållning, eftersom kycklingen ska marineras, men tillagningstiden kompenserar det med råge. För att inte tala om smaken!

1chicken fajita.jpg

Mer…

FISKSOPPA 

Soppor – perfekt i regnruskigt väder. Denna fisksoppan är inget undandtag. Härligt mustig och toppad med vitlöksfraiche, så smakar den gudomligt. Bäst av allt är att jag äntligen vågade mig på att testa iMat fraiche i all sin enkelhet. Smakmässigt liknar den nämligen vanlig créme fraiche såpass mycket, att den öppnar massor av matlagningsdörrar för mig. Mums!

1fisksoppa

Mer…

KYCKLING ARRABBIATA MED VITKÅLSSPAGHETTI

Varför har ingen berättat hur gott lättkokt vitkål är och vilket grymt substitut det är till pasta? OMG! Pastasåsen har jag gjort en variant av tidigare, men då tillsammans med vanlig vit pasta. Det här blir banne mig snäppet bättre. Att det sedan dessutom är nyttigt är ju bara grädde på moset. Vitkålens krispiga sötma samspelar oerhört väl med arribbiatans sting. Gaaaalet gott!

1arribbiata.jpg

Mer…

KYCKLINGPAJ MED KOKOSMJÖLK & CURRY

Jag måste erkänna, att även om jag gillar paj, så har det tidigare inte blivit av att jag gjort speciellt många. Och om jag gjort några, så har Lasse gjort dem åt mig. Inget höftande, inget ”det där blir nog bra”. Bara enligt recept. Tills nu för igår blev det nämligen en kyckling- & currypaj med lite ”det där låter bra” och lite ”mmmm”. Och vet ni vad? Det blev grymt gott! Testa vetja.

1kycklingpaj

Mer…

KÖTTFÄRSSOPPA MED STING

En superenkel mustig soppa med massor av nyttigheter. Förbered gärna dagen innan eftersom den blir ännu bättre om den får stå till sig lite. Servera tillsammans med ett gott bröd.

1soppa.jpg

Mer…

KOTLETT MED DIJON- & DRAGONSÅS

Man måste gilla dijon och dragon, om man ska uppskatta de här receptet, men gör man det så är det fantastiskt. En rätt som funkar att förbereda och som är perfekt när man blir många. Kotletten går alldeles ypperligt att byta ut mot fläskfilé, kyckling eller valfritt vegoalternativ. Helt klart ett recept som kommer testas på framtida internatdeltagare.

1dragon och dijon.jpg

Mer…

HETA CHILIRÄKOR

Den här rätten går att svänga ihop på knappa 15 minuter. Perfekt när man har bråttom och passar ypperligt som förrätt eller lättare middag. Nyttigt, fräscht och gott. Tre önskningar i en.

1räkpasta

Mer…

Detta är en god vardagsgryta, där ingredienserna egentligen kan varieras hur mycket som helst. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Gillar man inte frukt i maten, så plockar man bara bort den. Vill man hellre göra den vegetarisk, så tar man bort kyckling & korv, lägger till valfritt tillbehör och byter ut kycklingfonden mot en grönsaks-dito. Snabbt, enkelt och gott!

KYCKLINGGRYTA MED SAMBAL OELEK

1kycklinggryta

Mer…

ASIENINSPIRERAD FLYGANDE JAKOB

När jag började träffa Lasse så kunde jag bara laga två rätter – spaghetti och köttfärssås, samt mormors variant av Flygande Jakob (utan banan och annat trams). Den förstnämnda ansåg jag inte passade på en första dejt, så istället föll det självklara valet på Flygande Jakob och något rätt måste jag gjort, för inte nog med att jag fick Lasse på kroken. Det har även blivit en av hans favoriträtter.

1flygandejakob

Mer…

CURRYGRYTA MED KORV & ÄPPLE

Detta är må vara en otroligt enkel rätt, men ack så god. Den färgglada curryn tillsammans med det lilla extra stinget som chilin ger, gör detta till den perfekta rätten en grå och murrig dag. Inmundigas förslagsvis ihopkrupen under en filt i soffan, eller varför inte i goda vänners lag.

1currygryta

Mer…

MEDELHAVSINSPIRERAD DINKELPAJ

Matpajer – variationer i oändligthet. Fetaost och oliver flirtar med det grekiska köket, samtidigt som pestomarinerade tomater och buffelmozzarella för tankarna till Italien. Söt och salt i en fantastisk kombination!

1paj

Mer…

APELSIN- & ROSMARINSTEKTA KYCKLINGLÅR

En otroligt fräsch rätt, som i det stora hela sköter sig själv. Salladen, med granatäpple och fetaost, passar dessutom alldeles utmärkt till sommarens grillrätter. Ett tips är att plocka ut kycklingen efter c:a 20 minuter, lägga klubborna överst i formen och höja värmen. Allt för att få en lite mer tilltalande färg på rätten, som annars kan bli ganska blek.

1apelsinkyckling

Mer…

KIKÄRTSSALLAD MED FETAOST & HET KORV

Ett av de mest tummade recepten i boken ”Fredagkväll” är detta. Fräscht, matigt och med lite sting. Styrkan på korven går självklart att variera, men personligen vill jag gärna ha så stark som möjligt. Det finns mjölk- och sockerfria korvar för den som vill ha det, men titta noga. Är det inte viktigt, så rekommenderar jag en riktigt fin chorizo.

1 kikärtssallad

Mer…

RÄKOR CEVIHE-STYLE MED AVOKADO & KORIANDER

Det här är nyttig ”goffamat” personifierad. Går snabbt att laga, enkelt att skyffla in och grymt gott. Ni kan helt enkelt inte misslyckas.

1 ceviche

Mer…

GRODANS SKALDJURSSOPPA

Just nu kanske den här bloggen känns mer som en matblogg, än en hundblogg, men med tanke på vändningen i mitt ”matliv” så får det liksom lite bli så. Jag har hittat lusten att utforska och testa gränser, precis på samma sätt som när jag tränar hund, fast med maträtter istället. Utmaningar är till för att antas. ”Hur svårt kan det va?!”.

1 grodans soppa

Mer…