LIKÖRKULLEN 2017

2017-04-12

Då har valparna anlänt! Limon var grym under hela förlossningen och nu njuter vi av lugnet i valplådan.

13.41 tik 439 g
14.27 tik 462 g
14.47 tik 423 g
16.13 tik 460 g
16.13 hane 505 g
17.01 hane 501 g

_DSC1262.jpg

2017-04-13

Första dygnet tillsammans med likörkullen och Limon är verkligen en fantastisk mamma. Pysslar med sina småttingar och så försiktig när hon flyttar runt inne i lådan. Har fått med henne ut och kissa ett par gånger, men så fort hon är klar, så är det full fart in till valparna igen. Det ska bli spännande att se vad det blir av dessa små yngel och för er som vill, så kommer jag sända live på min fb-sida till och från.

_DSC1315.jpg

2017-04-14

Snart två dygn gamla och jag förvånas över hur mobila de är redan. Flyttar runt i lådan och är mer eller mindre överallt och ingenstans (till Limons förtret). Många har redan tappat navelsträngen och resterande är inte långt efter.

Båda hanarna och en av tikarna har redan växt i sina halsband, så när mina nya kommer nästa vecka, så kommer alla vara färgkodade. Som det ser ut nu så har den största ljusa tiken rosa, den mörka hanen blått och den ljusa hanen grått.

_DSC1591.jpg

2017-04-15

Den största ”valpbubblan” verkar har börjat lägga sig hos Limon. Imorse valde hon nämligen bort nymatade och sovande valpar, mot nybakta scones vid frukostbordet. Mums!

Valparna fortsätter krypa runt i hela lådan och det med en väldig fart och bestämdhet. Den ljusa hanen ligger gärna bakom vattenskålen, medan den mörka hanen väljer ett annat hörn. Överlag sprider de ut sig ganska ordentligt och enda gången de bli upprörda, är när de inte hittar tillbaka till tutten tillräckligt snabbt, eller om Limon inte släpper på maten fort nog. Tror banne mig vi har ett gäng ”terriers” på halsen.

Vägde alla idag och i snitt har de gått upp drygt 100 gram på knappt tre dagar. Bra mjölk i tuttarna morsan!

_DSC1686.jpg

2017-04-16

Valparna växer och frodas, men fri tillgång till mjölkbaren har tyvärr inneburit lite magknip för en del. Dock inget som bekommer dem nämnvärt, utan de fortsätter att fara runt som skållade räcertroll inne i lådan.

Limon har kommit på att det är dags att flytta, så flera gånger i natt och under dagen har hon kört ”projekt gräv en ny lya” ute i trädgården. Att varken jag eller Lasse är på hennes linje, är inget som bekymrar henne, utan hon gräver envist vidare.

_DSC2617.jpg

2017-04-16

Eftersom jag varit borta hela dagen, så har jag inte så mycket att skriva idag, men Lasse hälsar att allt var som vanligt. Magarna är tjocka och valparna nöjda.

Limon väljer mer och mer att gå ur lådan när valparna sover. Skönt för henne att få lite ordentlig vila. Det kan hon behöva den lilla hönsmamman.

_DSC2586.jpg

2017-04-18

Idag går det i moll i valplådan. På morgonen upptäckte jag att en av tikvalparna läcker urin. Har varit i kontakt med veterinären (prel. diagnos etopisk uretär) och vi ska avvakta eftersom hon äter och är pigg i övrigt. Håll tummarna för henne <3.

_DSC2656.jpg

2017-04-19

Idag har hundhimlen fått en alldeles ny liten ängel – endast en vecka gammal. Den läckande tiken var precis lika blöt imorse, varpå jag bestämde mig för att låta henne somna in. Rätt beslut, men icke desto mindre tufft att ta bort en pigg och levnadsglad valp. Det tråkiga är att jag eventuellt har en valp till som läcker, men det är inte lika solklart, så jag håller tummarna att jag har fel.

I övrigt så har valparna fått klorna klippta för första gången idag och nya fina halsband, så man tydligt ska kunna se skillnad på valparna – hanarna har blått och orange, medan tikarna har rosa, lila och rött.

ROSA TIK 740 g (439 g)
LILA TIK 793 g (462 g)
RÖD TIK 767 g (423 g)

BLÅ HANE 970 g (505 g)
ORANGE HANE 902 g (501 g)

_DSC2692.jpg

2017-04-20

Efter att ha varit och ryckt i den andra tiken var och varannan minut, så har vi kommit fram till att den troligen bara är blöt efter att Limon varit inne i lådan och tvättat henne. Nu ska vi försöka slappna av och bara njuta av valparna och deras utveckling.

Redan igår var den blåa hanen mer eller mindre uppe och gick – bara en vecka gammal! Det börjar även märkas att ögonöppningen är på gång. Små svarta prickar i ögonvrårna och valpar som lyfter sina huvud för att ”kolla läget”. Det är en spännande vecka vi går till mötes och jag kan knappt bärga mig tills valparna öppnar sin blå.

_DSC3052.jpg

2017-04-21

Är helt övertygad om att de små både ser och hör lite grann. För att inte tala om vilken fart det blivit under tassarna på bara en dag. Stackars Limon hinner knappt med att komma in, innan de hänger i tuttarna på henne. Är sjukt imponerad vilket ”go” det är i dessa underbara krabater och det ska bli spännande och se vad det blir av dem när de blir äldre.

_DSC3332.jpg

2017-04-23

Man är borta en dag och då passar lilla ”Fröken Röd” på att öppna sina ögon. De andra är inte långt efter, men hon var först ut.

Fick även syn på att valparna har fått mjäll/skorv längst ut på svanstipparna. Har aldrig haft det förr (vet åtminstone att det inte är Ichtyos, eftersom Limon är fri från det anlaget), men jag antar att det kan bero på att de äter som galningar.

_DSC3391.jpg

2017-04-24

För mycket av det goda? Ja, det verkar som om valparna fått just det. Idag har magarna havererat och i samråd med veterinären, så har vi kommit fram till att Limon troligtvis är lite väl generös med maten. Därför kommer vi testa att minska hennes mat med 20% (≈2 dl x 3), samt att Karin var här och gav dem en bioresonansbehandling, så håller vi tummarna att det hjälper.

Den generösa mattillgången är, av allt att döma, även den orsaken till mjället/skorvet på svansarna, så nu hoppas vi att även det försvinner. Passade på att klippa lite klor idag, eftersom de liksom valparna växer som ogräs. Man kan ju fråga sig vad hon har i tuttarna?

_DSC3634.jpg

2017-04-25

WOW! Idag har det hänt grejer! För det första är valparna mycket piggare och magarna känns bättre, vilket är skönt. Sedan har alla öppnat ögonen och de har börjat bita i varandra. Öron, ben, nosar – ingen kommer undan ”dödsrusket”.

Sedan imorse så har de även börjat komma upp på benen och verkligen gå. Inte hasa sig fram, utan förflytta sig uppe på sina tassar. Fröken Rosa bjöd på första svansviftningen och Herr Blå pussar på handen. Det är femte gången jag är med om en valps utveckling, men varje gång är lika fascinerande. Om inte mer.

Imorgon är det dags för invägning. Ska bli spännande att se vad ”heffaklumparna” väger och om de följer sin trendkurva uppåt. Men nu blir det till att njuta lite av gosiga valpar, som kommer krypande för lite bit och kel.

_DSC3775.jpg

2017-04-26

Två veckor idag, man kan undra var tiden tar vägen. Man kan se hur de sitter och försöker fästa blicken på omgivningen och det är hur mysigt som helst, när de märker att man kommer in i lådan och de snabbt kravlar fram emot en.

Två veckor innebär nya vikter. De är fortfarande väldigt jämna, både vad gäller uppgång och vikten sinsemellan. Tikarna ligger mellan 1139-1186 gram och hanarna 1335-1400 gram.

ROSA TIK 1180 g (740 g + 440 g)
LILA TIK 1139 g (793 g + 346 g)
RÖD TIK 1186 g (767 g + 419 g)

BLÅ HANE 1400 g (970 g + 430 g)
ORANGE HANE 1335 (902 g + 433 g)

_DSC3923.jpg

2017-04-27

Vi har en liten klättermus i valplådan – Herr Blå klättrade upp på regeln bakom morsan, kravlade upp på ryggen och dök sedan ner i mjölkbaren. Nämnde jag att de bara är femton dagar? Tror nog inte vi rymningssäkrat valplådan bra nog. Det kommer bli spännande det här.

_DSC4054.jpg

2017-04-28

Idag fick valparna en liten vistelse utanför valplådan, medan jag städade den. Med skräckblandade förtjusning utforskade de sin närmsta omgivning, övervakade av Bacardi som fått tillåtelse för en första närkontakt med de små.

Att de hör blev extra tydligt idag, för när Whiskey skällde, så hängde hela gänget på. De har även varit mer aktiva idag – skäller, morrar och leker längre stunder. Man ser även hur de spanar ut över lådans öppning, för att kolla allt som hände utanför.

Idag fick jag även bekräftelse på att de numer kan kissa själva. Eller i alla fall kan Fröken Rosa det, för hon valde nämligen att sätta sig och pinka på min hand. Antar att jag numer även är vald av henne och inte bara Herr Blå.

_DSC4087.jpg

2017-04-29

Dags för första avmaskningskuren – inte populärt hos de små vill jag lova. Innan de avmaskades så behövdes en ny vikt och eftersom de inte var så samarbetsvilliga i min ”grytvåg” sist, så provade vi vår vanliga våg. Hann inte mer än att sätta ner den i lådan, så var Herr Blå uppe och kröp på den.

Tyvärr vägde de för lite för att vågen skulle starta, så istället valde vi vår stora pastagryta att lägga dem i. Samma sak här – hann inte mer än att ställa ner den, så var Herr Blå och speglade sig i den blanka ytan.

Igår var de verkligen aktiva små knyten och flera av dem klättrade på reglarna på kanten av lådan, spanade ut över lådkanten och brottades hej vilt. Man ser också att de går riktigt bra nu. Även ute på tidningspappret och det dröjer inte länge innan de är välkomna ut i köket.

ROSA TIK 1430 g
LILA TIK 1327 g
RÖD TIK 1385 g

BLÅ HANE 1578 g
ORANGE HANE 1493 g

_DSC4398.jpg

2017-04-30

Måste påminna mig ständigt och jämt – inte ens tre veckor och så otroligt frimodiga och framåt. Idag satte vi in den lilla pallen och genast skulle alla upp och klättra på den. Undrar om det är golden eller ett gäng klätterapor jag fött upp.

_DSC4657.jpg

2017-05-01

Idag har småttingarna fått komma ut i köket (med tanke på att det är det stället Limon hänger mest på i sin eviga jakt på mer mat, så kändes det som ett naturligt val). Att de var första gången valparna var i köket märktes inte, utan de knatade självsäkert runt på sina knubbiga små ben.

Bacci var överlycklig över flytten och ställde mer än gärna upp på att passa valpar. Dock är hon lite som barnvakten i en skräckfilm och jobbar sakta men säkert emot ett övertagande av valparna, men eftersom hon gjorde likadant med Tilas sista kull, så var jag på min vakt och kvävde försöket i sin linda. Behöver jag nämna att Bacci inte var glad över min inblandning?

På minst två av valparna (killarna förstås), så har huggtänderna tittat fram. Nu kan både vi och Limon se fram emot ett gäng pirayor som jagar oss över hela huset. Mysigt!

_DSC4863.jpg

2017-05-02

Utvecklingen fortsätter för de små knubbsälarna. Idag fick de testa på att vara ute en kort sväng på altanen. Ganska spännande och samtidigt lite överväldigande. Den som förvånade mig mest var Herr Orange, som knatade runt mer eller mindre bekymmersfritt. Coolt!

När det kommer till köksvistelsen så är de väldigt duktiga på att gå till tidningarna för att kissa. Mindre trevlig är att ett par även testat om det går att dricka, så det gäller att städa snabbare än vinden.

Idag fick de även testa en liten smakportion av nötfärs. I de andra kullarna har de flesta valparna varit mer eller mindre skeptiska till den nya maten, men inte här. De fullkomligt kastade sig över sin mat och när den var slut så var det två herrar som rensade skärbrädan från överblivna smulor.

_DSC4965.jpg

2017-05-03

Tre veckor idag och jag måste nypa mig i armen – dels känns de mycket äldre än tre veckor när det kommer till framfart och utveckling, dels kan jag inte fatta att det redan gått tre veckor.

Idag har de krumbuktat runt i små galoppsprång på köksgolvet och när de är trötta, så kryper de ihop under eller jämte den stora gosekaninen. Dagens smakportion av nötfärs gjorde dem helt galna och inte ens Limons närvaro kunde toppa vad jag erbjöd. Imorgon testar vi lite torrfoder upptill och förhoppningsvis blir det minst lika uppskattat.

Just nu är det framförallt Fröken Lila och Herr Orange som utmärker sig i den lilla flocken. De är för nuvarande de som är mest framåt, nyfikna och överlag mest obekymrade med livet som helhet, så på kvällen fick Herr Orange komma ut i tv-rummet på egen tass och precis som gårdagens vistelse på altanen, så tyckte han den nya erfarenheten var toppen. Svansen viftade ideligen när han tultade runt och under soffbordet. Lilla gullunge!

Tre veckor innebär naturligtvis nya vikter och här kommer de:

ROSA TIK 1651 g (1180 g + 470 g)
LILA TIK 1530 g (1139 g + 391 g)
RÖD TIK 1654 g (1186 g + 468 g)

BLÅ HANE 1875 g (1400 g + 475 g)
ORANGE HANE 1729 g (394 g + 433 g)

_DSC5279.jpg

2017-05-04

Oj, idag har valparnas äventyrslust verkligen vaknat. I förmiddags så lämnade det trygga köket och spreds som frön för vinden. Någon i sovrummet, någon i tv-rummet, en annan klättrade upp i bädden i hallen för lite mat – ja, ni fattar konceptet.

På eftermiddagen blev det en liten tripp utomhus och den här gången var alla lika modiga. De tog sig visserligen inte lika stora friheter som inne, men de var runt i närområdet och testade lite nya grejer. Äta smuts – inte så kul. Dricka vatten – mycket kul! För att inte tala om maten de fick på kvällen. Tror det var valparnas höjdpunkt, om man frågar dem.

_DSC5440.jpg

2017-05-05

Nog för att jag kan ha dåligt minne, men jag tror nog aldrig jag haft ett gäng valpar som är så extatiska över mat. När de till lunch fick sitt ”riktiga” mål mat, så blev de så till sig att de nästan hamnade i trans. De här ”göllungarna” är verkligen speciella och ligger mig lite extra varmt om hjärtat.

Naturligtvis blev det en kort sväng utomhus också och idag var de om möjligt ännu mer framåt. Vågade sig längre sträckor från filtens säkerhet och hade inga större bekymmer med att vara ute på egen tass.

Apropå egen tass, så var det igår kväll dags för Herr Blå att få testa livet utanför lådan på egen hand. Precis som sin bror var han helt bekymmerslös – kollade lite tv, strosade runt på mattan och försökte tigga mat av morsan (det sista utan större framgång dock). Ikväll är det dags för ytterligare en valp att få uppleva samma erfarenhet.

_DSC5709.jpg

2017-05-07

Igår och idag har valparna fått riktig mat två gånger om dagen. Tjejerna fullkomligt älskar det, Herr Blå äter en del han med, medan Herr Orange föredrar mammas mat. Xanté var precis likadan när han var valp – varför jobba hårt, när man kan glida på ett bananskal?

En liten tur ute och helt plötsligt var det inte så enkelt att vara uppfödarmatte längre. Nej nu tar de verkligen för sig och ett par gånger satt jag med hjärtat i halsgropen när nyfikna valpar ålade sig igenom nätet vi har runt muren och balanserade ute bland stenarna. Tror det blir att välja var i trädgården de får vara, tills de är tillräckligt stora så de inte kommer igenom maskorna. Puh!

_DSC6608.jpg

2017-05-10

Morgonen började med att två småttingar firade sin fyraveckorsdag genom att rymma ur lådan – Fröken Lila och Herr Orange. Herr Orange var bara ute en liten stund innan han hängde på morsan in i lådan igen, medan hans syster glatt skuttade omkring i friheten.

De har även fått bekanta dig lite med utställningsvärlden, då de för första gången fick träna på att stå fint. De flesta skötte sig alldeles utmärkt, medan någon (läs Fröken Lila) hade svårt att veta vilket ben hon skulle stå på. Tänker att övning ger färdighet, så vi tränar vidare helt enkelt.

Deras namn har blivit registrerade idag, så låt mig officiellt (utan inbördes ordning) presentera likörkullen:

Blågul’s Jägermeister
Blågul’s Minttu

Blågul’s Rebel Yell
Blågul’s Tequila Rose
Blågul’s Alizé Bleu Passion

Fyra veckor betyder naturligtvis nya vikter och de är som följer:

ROSA TIK 2450 g (1651 g + 799 g)
LILA TIK 2200 g (1530 g + 670 g)
RÖD TIK 2450 g (1654 g + 796 g)

BLÅ HANE 2800 g (1875 g + 925 g)
ORANGE HANE 2490 g (1729 g + 761 g)

_DSC6775.jpg

2017-05-11

Idag har valparna fått testa lite nya underlag. En tom fodersäck blir en prasslig utmaning, medan en upp-och-nedvänd matbar blir ett rörligt dito. Inga som helst problem för de små, men roligast var nog matbaren.

De har även fått träffa barn för första gången, samt testa att själva gå ut på altanen på framsidan och inte heller det var några bekymmer. Att själv kunna välja att gå ut var mycket spännande. För att inte tala om den blöta trallen och efter dagens alla nya intryck sover de nu gott i valplådan.

_DSC7833.jpg

2017-05-15

Valparna har gått från lugna tysta valpar i valplådan till små monster som högljutt påpekar att de inte vill vara där inne en sekund till, så nu är det nog dags att de får sova i hallen på nätterna. Om inte annat för att vi ska slippa höra deras klagosång.

Sedan några dagar tillbaka äter de tre mål mat om dagen – ibland slukas allt, ibland knappt något. Allt hänger på huruvida jag lyckats pricka mjölkmaskinen eller inte. Vi låter dem även vara uppe hela kvällen, dvs vi stänger inte in dem i lådan och det uppskattas väldeliga av små valpar. Av de stora hundarna? Not so much!

_DSC7972.jpg

2017-05-16

Idag har valparna fått sin första biltur. Turen vi tog gick till en av sjöarna häromkring och att åka bil eller besöka sjön, var lika mycket ”vardag” som att utforska saker här hemma. Inte ens när några av dem ramlade ner i vattnet blev det några sura miner. Bara ett lugnt konstaterande att de blev blöta och sedan kravlade de sig upp för den lilla kanten igen. Fröken Rosa tog det ett steg längre – hon gav sig dessutom självmant ut och simmade en sväng i vattnet. Har sagt det förr och säger det igen, det är gott gry i de små!

_DSC8290.jpg

2017-05-17

Idag har det inte hänt så mycket. Inte mer än att Diezel visar att han är en speciell katt. Trots att valparna både dragit honom i svansen och förföljt honom, så är det inget han hetsar upp sig för. På sin höjd får den enträgne valpen ett lätt slag i huvudet, utan klor ska tilläggas och tillsagda valp backar igen. Vi får väl se hur länge den respekten varar.

Att det är lätt att bli hemmablind visar verkligen dagens valpvikt (personligen tycker jag inte det hänt så mycket, men vågen säger något annat) – alla har en hyfsat jämn viktuppgång, förutom Herr Blå som återigen toppar både listan som tyngst och den som gått upp mest.

ROSA TIK 3240 g (2450 g + 790 g)
LILA TIK 2980 g (2200 g + 780 g)
RÖD TIK 3220 g (2450 g + 770 g)

BLÅ HANE 3690 g (2800 g + 890 g)
ORANGE HANE 3250 g (2490 g + 760 g)

_DSC8588.jpg

2017-05-21

Idag har valparna verkligen blivit både berikade och miljötränade. Först bar det av en sväng till Påarp och denna arla morgonstund fick vi ha stranden helt för oss själva. Valparna var lika coola som vanligt. Alla skötte sitt och kollade läget, dvs alla utom Fröken Röd, som hade fullt sjå att försöka hänga på Bacardi. Inte helt lätt med små knubbiga valpben, vilket gjorde henne högst olycklig.

På eftermiddagen var det dags att kolla av valphagen, som inretts med diverse berikningar. Eller vad sägs om tomma petflaskor i snören, som både rör på sig och låter. Eller varför inte en bit gurka, som slängdes in på valparnas vippbräda. Med alla dagens intryck på näthinnan, så sover de som stockar nu. Så trötta att de inte ens orkade med sin lunch. Göllungar!

_DSC0243.jpg

2017-05-24

Det är ett riktigt gäng rymmarungar vi har nu för tiden. Fröken Rosa har lärt sig hur man tar sig ur valphagen i trädgården, så tills de är för tjocka att tråckla sig genom nätet, så blir det övervakad rastning tillsvidare. De har även lärt sig öppna ”kompostgallergrinden” in till sovrummet för lite nattamat, så stackars Limon kommer inte undan någonstans.

Sex veckor idag och det innebär dels ny avmaskningskur, dels nya vikter. Den här veckan har det varit svårt att tajma rätt med maten. Antingen har det varit för trötta eller så har Limon precis gett dem mat, något som synts på veckans viktuppgång – ja, dvs på alla utom Blå och Rosa då förstås.

ROSA TIK 3950 g (3240 g + 710 g)
LILA TIK 3600 g (2980 g + 620 g)
RÖD TIK 3820 g (3220 g + 600 g)

BLÅ HANE 4660 g (3690 g + 970 g)
ORANGE HANE 3860 g (3250 g + 610 g)

_DSC1769.jpg

2017-05-28

Idag har det blivit ytterligare en tripp till sjön. Som tur var hade jag Lasse med mig, för s fort de små tassarna landade på marken, så var det överallt. Eftersom det var varmt i sjön, så fick alla fem testa på att simma, något de gjorde med den äran. Ingen fick stora skälvan, utan de simmade med stadiga fina simtag in till land för att sedan kravlade de sig upp för kanten, där de fortsatte härja hej vilt.

På eftermiddagen testade vi lite fågel. En kaja hade plockats fram och valparna undersökte den nyfiket. Mest framåt var Blå, Rosa och Röd, som alla tre både apporterade samt sprang fram till mig för att visa sitt fynd. Det båda gott vill jag lova.

_DSC1966.jpg

2017-05-31

Sju veckor och snart dags för flytt. Både jag och valpköpare räknar ner dagarna, fast av helt olika anledningar. För även om det är en väldigt enkelt kull, så är det fortfarande massor av jobb. De senaste dagarna så har de och jag verkligen haft skilda åsikter angående hur länge man ska vara ute, huruvida man får bita på sladdar och slicka på vägguttag – ja, ni fattar. Sju dagar kvar och jag säger bara puh!

Den obligatoriska vägningen är gjord och det ser ut som följer:

ROSA TIK 4960 g (3950 g + 1010 g)
LILA TIK 4760 g (3600 g + 1160 g)
RÖD TIK 4860 g (3820 g + 1040 g)

BLÅ HANE 5860 g (4660 g + 1200 g)
ORANGE HANE 4990 g (3860 g + 1130 g)

_DSC2842.jpg

2017-06-06

Igår var det dags för valpbesiktning och vi fick beröm för hur lugna samt framåt valparna var, något som alltid är härligt att höra som uppfödare. På det stora hela vara alla utan anmärkning, bortsett från Herr Orange vars ena kula bara ville ligga i påsen när han låg på rygg. I övrigt fanns det inget att klanka på.

Naturligtvis fick alla valparna, i och med besiktning och chippning, sina nya namn. Låt mig presentera:

Fr Rosa – Blågul’s Rebel Yell ”Nikon”
Fr Lila – Blågul’s Alizé Bleu Passion ”Alice”
Fr Röd – Blågul’s Tequila Rose ”Holly”

Hr Blå – Blågul’s Jägermeister ”Jägermeister”
Hr Orange – Blågul’s Minttu ”Sören”

Det är även dags för den sista vikten under uppfödarens ansvar, samt sista avmaskningskuren. Vikterna är som följer:

ROSA TIK 6000 g (4960 g + 1040 g)
LILA TIK 5900 g (4760 g + 1140 g)
RÖD TIK 5900 g (4860 g + 1040 g)

BLÅ HANE 6900 g (5860 g + 1040 g)
ORANGE HANE 6000 g (4990 g + 1010 g)