LUSSEKATTER MED DINKEL

Jag kan väl inte påstå att jag är grym på att baka eller om vi ska vara ärliga, haft någon större lust att lära mig, men med julen i antågande så har den sovande ”matmodern” i mig väckts. Visst ska man kunna göra juliga maträtter och bakverk med nyttigare innehåll, utan att för den delen behöva tumma på smaken. Här kommer därför ett nyttigt alternativ på goda lussekatter. För extra saftiga bullar, låt jäsa under plastfilm.

1 saffransbulle med dinkel.jpg

LUSSEKATTER MED DINKELMJÖL c:a 20st

50 g jäst
100 g smör
3 dl mandelmjölk (eller annan liknande mjölk)
1 dl kokossocker
1/2 tsk salt
1 ägg
2 paket saffran
Ca 10 dl dinkelsikt 

Sätt ugnen på 225 grader.

Smula ner jästen (rött paket) i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör tills jästen löses upp.

Stöt saffranet ihop med lite av strösockret och häll i bunken ihop med salt, resten av strösockret och ägget. Ha i mjöl och arbeta degen tills den släpper bunken och är slät och fin.

Låt degen jäsa under plastfilm och bakduk i 30 minuter.

Knåda degen och dela den i två delar. Rulla degen och skär varje del i ca 10 bitar och forma till lussekatter och jäs på plåt under bakduk i 30 minuter.

Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. För den som vill, dekorera med russin innan du sätter in dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Källa Marre W, matklubben.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s