RAKNING AV GOLDEN – den andra sidan

Vår rasklubb har i dagarna gått ut med en artikel angående rakning av våra golden, som jag kände att jag behövde bemöta. De upplever uppenbarligen att det är ett sånt utbrett ”problem” att folk klipper ner sina hundar att de (enligt mig) publicerar en oerhört snedvinklad artikel. Där finns ingen källhänvisning, en del faktafel och heller ingen utav de fördelar jag upplevt när jag klippt ner mina hundar eller andras hundar. För att låta den ”andra sidan” komma till tals så tänkte jag försöka bemöta en del av dessa påståenden.

_DSC6985.jpg

Personligheten sitter inte i pälsen

”Man undviker inte våteksem hos en Golden som gärna går i vatten genom att raka den”.

Att jag rakar ner Xanté har väl knappast undgått någon. Hans grundorsak är att han har en pälskvalité som inte beskrivs i vår standard – dvs den har inte en vattenavstötande funktion. Istället suger den åt sig vatten som en svamp och tar över ett dygn innan den torkar (det krävs ingen raketforskare att lista ut vad som händer om man får ett rivsår under en sådan päls). Vår första hund Baily hade en likadan päls och varken han eller Xanté har haft ett enda fukteksem nedrakad. 100% av mina hundar har alltså undvikit att få hot spots genom att ha kort päls, som därmed luftas och torkar snabbt – rivsår i huden till trots.

”I stället för att kyla ner hunden ökar man risken för att den kan bli överhettad då solen kommer i direktkontakt med huden”.

Tre av mina hundar som rakats har varit kastrerade och efter kastrationen fått en otroligt tjock päls. Denna tjocka päls gjorde att de blev otroligt värmekänsliga redan vid låga temperaturer, vilket visade sig genom lojhet och hässjande. Efter att de klippts ner kort, blev/blir de som unghundar på nytt. Massor av energi och lojheten har varit som bortblåst. Ingen av dessa hundar har någonsin överhettats – inte ens förra sommaren som var så extremt varm.

”Eftersom täckhåren tar längst tid på sig att växa ut så är det underullen som kommer först och pälsen blir då annorlunda”.

Pälsen på mina hundar har sett likadan ut innan som efter de klipptes ner. Några enstaka hundar (inte mina och bara på mindre fläckar) har snarare satt enbart täckhår och inte underull. På vintern är det ingen som skulle kunna se på mina hundar att de klippts ner till 1.3 mm under vår till sensommar.

_DSC8779.jpg

Make love – not war

Det jag skriver här är enbart baserat på mina erfarenheter och upplevelser, så det är naturligtvis upp till var och en att tolka. Jag skulle heller inte klippa ner någon av mina hundar om det inte behövdes. De av mina som rakats har alltså haft en orsak till rakningen, men med det sagt så ser jag inga problem i att klippa ner sin hund om man nu känner för det. Det som jag kan tycka är långt värre är nedklippta hundar är de hundar som årligen dyker upp i mitt flöde på Facebook – bilder på golden med smärtsamma fukteksem och där ägarna kategoriskt vägrar att raka ner hunden. Inte ens för att den ska slippa smärtan år efter år.

Anledningen till att jag från början fastnade för golden sitter inte i pälsen – så nej jag vill inte byta till en korthårsras. Däremot så vill jag inte känna att jag ska behöva försvara mig för något som jag inte anser skadar hundarna – oavsett om jag har en ”medicinsk” anledning till min klippning eller inte. Den här rasen har långt mycket viktigare frågor att jobba med, än huruvida folk väljer att klippa sina golden kort eller inte. Håller ni inte med?

3 tankar om “RAKNING AV GOLDEN – den andra sidan

 1. Vad skönt att höra din syn på det!
  Jag tycker detta med klippning av hunden är så svår. Egentligen tror jag att min hund behöver det för hon orkar ingenting på somrarna. Älskar springa runt o busa i vanliga fall men gr hon det en dag där det är varmt så kräks hon o min fina som ÄLSKAR bus och träning blir det några trötta och tråkiga månader, när sommaren egentligen skulle kunna få vara ett äventyr. Vi vill ju starta i agility för HON totalt ÄLSKAR agility men att tävla med henne under sommaren är ju vanvård för henne liksom.
  Men så e de ju det där.
  Jag har aldrig klippt henne…vet inte om det kommer göra nån skillnad….

  Och så får man läsa den artikeln. Den fick mig att känna precis som jag var ännu mer vilsen. O man blir ännu mera orolig att skada hunden på nått sätt.
  Samtidigt är det ju många som idag rakar sina Goldens o som ju tydligen får nån effekt av det för annars skulle dom inte fortsätta…

  Så jag undrar lite om du har några tips.
  Känns lite läskigt att göra det själv när man inte kan för hon är så känslig så vill inte att det ska bli nått att vara rädd för.

  Kan man lämna in dom för att bli rakade?
  och om man ska göra det själv har du nått tips på maskin? Som ska tåla deras päls liksom. Hur kort är det bästa att klippa….ja du får gärna tipsa om allt du bara kan komma på.

  MVH Anna

  Gilla

  • Hej!
   Det här med att klippa ner sin golden är verkligen delat i två läger. Personligen så klipper jag inte ner en hund som inte på något sätt är påverkad av sin päls, men jag har heller inte upplevt några av de negativa effekter som ofta tas upp. Tycker du att hon är extremt påverkad av sin päls, så hade jag testat att klippa ner henne. Jag använder 10:ans skär på min Oester (terrierskäret), mest för att det är enklar att klippa med. Har man bra skär så skulle jag säga att 5:ans blir bra, men bolla med den som ska klippa henne. Vänd dig till någon duktig hundtrimmare och förklara ditt problem, så ska det säkert lösa sig. Lycka till ❤

   Gillad av 1 person

 2. Vi har haft en golden som efter kastration fick en fruktansvärt tjock päls som tovade sig hela tiden oavsett hur mycket man borstade och blev extremt varm. Så honom rakade vi ner och jösses en sån skillnad. Han blev som valp på nytt!! Funktion framför ”utseende” alla dagar i veckan. Klipp på om det behövs!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s