LUFTIGT DINKELBRÖD

Det var ett bra tag sedan jag gav mig på brödbak, men igår fick jag äntligen tummarna ur. Det här brödet är himmelsk gott och när jag tog första smakprovet, en ljummen ändbit av limpan, bredde på lite Flora toppat med flingsalt, så dansade smaklökarna i munnen på mig och jag insåg direkt att det här brödet skulle passa perfekt till räkor, chipotlemajo och en god ostskiva – jag hade rätt!

_DSC1309.jpg

LUFTIGT DINKELBRÖD

50 g jäst
6 dl vatten, 37°
3 tsk salt
2 msk dadelsirap (funkar med vanlig sirap eller honung)
950-1000 g dinkelmjöl

Sätt ugnen på 225°, över-/undervärme

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan salt, sirap och mjöl. Kör i maskin i ca 5 minuter, låt sedan jäsa i 30 minuter.

Häll ut degen på mjölat bord, tillsätt eventuellt mer mjöl och forma till fina limpor. Snitta och låt jäsa i 20 minuter.

Grädda brödet i 225°C i 10 minuter. Sänk sedan till 175°C och grädda i ytterligare 30 minuter. Låt svalna på galler under en bakduk.

En tanke på “LUFTIGT DINKELBRÖD

  1. Ping: HALLOUMIBURGARE MED SENAPSMAJJO, PICKLAD RÖDLÖK & CHAMPINJONER | kennelblagul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s