SEMLOR

Syndigt goda semlor radas upp i butikerna och jag har länge dragit mig för att göra egna. Frågan jag ställt mig, går det ens att komma i närheten av det man köper i butik? Speciellt när man bakar utan vetemjöl och socker? Svaret på det är ett rungande ja! Jag lovar dig att du inte kan känna skillnad på mina och de du köper i bageriet. För även om de är nyttigare, så ska det inte smaka nyttigt. Och det är inte ens svårt att göra. Perfekt!

_DSC2486.jpg

SEMLOR c:a 15-18 st

50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mandelmjölk (eller annan liknande mjölk)
1 dl kokossocker
1/2 tsk salt
1 ägg
0.5-1 tsk vaniljpulver
c:a 10 dl dinkelsikt 

100 g mandelmjöl
100 g kokossocker, mixat till pulver
1 droppe bittermandelarom (kan uteslutas)

vatten

sojagrädde (alt vanlig eller laktosfri grädde)

Sätt ugnen på 200-215 grader (varmluft).

Vispa (använd med fördel elvisp) ihop mandelmjöl, kokossocker och tillsätt vatten tills mandelmassan fått lagom konsistens. Droppa i bittermandelaromen och blanda runt ordentligt.

Smula ner jästen (rött paket) i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör tills jästen löses upp.

Häll salt, sockret och ägget i bunken. Ha i mjöl och arbeta snabbt ihop degen. Dinkeldegar ska inte överarbetas. Låt degen jäsa under plastfilm och bakduk i 30 minuter.

Stjälp upp degen på et mjölat bakbord, men knåda så lite som möjligt. Dela degen i lagom stora bitar (jag vägde mina och 70 gram/bulle var lagom) och rulla med hjälp av hand/bakbord till släta bullar. Jäs på plåt under bakduk i 30 minuter.

Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet och blanda med mandelmassan. Fyll tillbaka i bullarna. Toppa med vispad grädde, lägg på locket och pudra över lite mixat björksocker. Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s