STÖRRE TYDLIGHET GER STOR SKILLNAD

Både Havana och Limpan har lite att fila på till på söndag. För Havanas del gäller det bättre åtlydnad av kommandon, eftersom hon faktiskt kan momenten, men väljer att låta bli att lyssna (och då menar jag inte att hon jävlas, utan snarare att det varit lönsamt för henne att låta bli att lyda), medan det för Limpans del gäller att få till säkerhet och självförtroende i framförallt de självständiga momenten.

_DSC5617.jpg

De senaste passen efter lördagens tävling, har inneburit större tydlighet från Lasses sida – tolerera ingen olydnad, men glöm inte vara rättvis mot hunden (Lasse blir gärna handfallen när det inte går som han tänt och låter på så sätt Havana göra fel länge, istället för att bryta direkt felet uppstår, så det blir enklare för henne att förstå var felet begicks). I början fick jag hjälpa till lite, men efter ett par fel så fattade Vannis och helt plötsligt, med rätt tajming och tydlighet så gick de från sexor till tior. Snyggt jobbat!

Limon, till skillnad från Havana, har inte några moment som är ordentligt befästa, men samtidigt så har hon en viss förståelse och jag har därför ändå valt att lägga på lite krav på det jag tror mig vetat att hon kan, dvs man ska lägga sig på första kommandot på nedläggandet vid sidan, man ska göra skiftena i fjärren (kräver dock inte teknisk korrekthet) utan att behöva ta till dubbelkommandon och man ska göra rätt skiften i zätat (hon har ordförståelsen).

_DSC5635.jpg

De momenten som kräver lite mer avvägning är ruta och dirigering. Samtidigt som hon har svårt att hålla isär vilket moment som är vilket, vilken apport som ska in på dirigeringen (vill gärna ta mitten) och huruvida man måste ta vägen via konen, så är det inget alternativ att inte göra något alls. Något hon är ganska bra på när hon blir osäker.

Igår pressade jag henne därför lite extra och vi fick till en början problem med att hon låste sig vid konen på dirigeringen (dels behövde jag säga till att man inte springer förbi konen, dels att man inte tar mitten), men efter att ha påpekat att det inte var något alternativ, samt berömt massor när hon sedan gjorde rätt, resulterade i en tia på sista skicket. Wiiiieee!!!

_dsc5460

En annan del i träningen var att inte låsa sig på TL när denna kommenderar nedläggande – något som kostade både poäng och självförtroende i lördags. Ett par gånger fick vi göra om, men sedan fattade hon att hon skulle lägga sig direkt. Testade även en tävlingsmässig fjärr, för att se om vi fick till dubbelkommandot från ligg till sitt och det fick vi. Samma sak där ”lyssna på vad jag säger och det lönar sig” och när det var klargjort, så fick vi till vår bästa fjärr någonsin. Knappt 15 centimeters förflyttning på fullt avstånd. Grymma lilla hund!

Idag blir det ytterligare ett rut- och dirigeringspass i arenan för Limon och eventuellt lite inkallning. Jag ska försöka hinna säkra upp de dyra momenten, så att vi har råd med extrahjälp på saker som jag kan styra. 2.5 dagar kvar att träna – ”Hur svårt kan det va?!”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s