DANSK FLÆSKESTEG MED SVÅL OCH RÖDKÅL

Mormors berömda flæskesteg med knaperstekt svål, potatis som simmar i den goda såsen och ett stort lass med rödkål – livet blir inte bättre än så. Jag minns att när vi var små slogs vi alltid om sista svålbiten och allt som oftast lyckades jag övertala morfar om att det var jag som skulle få den.

Tyvärr har jag alltid dragit mig för att tillaga den själv, eftersom jag trott att det var alldeles för komplicerat, men nu blir det ändring på det. Det var inga svårigheter alls och det smakade precis lika gudomligt som när mormor tillagar den. Enda problemet som jag ser det, är väl att syskonen kommer vallfärda hit och äta upp min sväl, men det kan det vara värt.

1flæskesteg.jpg

DANSK FLÄSKSTEK MED SVÅL OCH RÖDKÅL

c:a 1 kg fläskstek med svål
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmalen

2 dl sky från steken
3 dl iMat (havrebaserad matlagningsgrädde)
kinesisk soja
salt & vitpeppar
maizenaredning

kokt potatis
rödkål (gör egen om du vill ha sockerfri)

Sätt ugnen på 140° (varmluft).

Skär skåror i svålen och gnid in salt och peppar. Låt ligga i tio minuter. Häll c:a 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i fläsksteken med svålen nedåt i vattnet. Ställ in fläsksteken i ugnen i 40 minuter.

Ta ut steken och vänd på den, samt häll på ytterligare 1 dl vatten. Sätt in en termometer och öka ugnstemperaturen till 200°. När termometern visar 65° så knacka på svålen. (Känns den mjuk så höj till 225° annars fortsätt med 200°).

Steken är klar när termometern visar 70°. Om svålen inte är helt krispig, skär bort den från steken och ”eftergrilla” i 5-15 minuter. Vakta den noga eftersom den lätt bränns.

Låt steken vila medan du gör såsen. Sila skyn och tillsätt grädden. Red med maizena och smaka av med soja, salt & vitpeppar. Servera fläsksteken med sås, potatis & rödkål. Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s