ATT INTE VETA ÄR HELT KLART VÅR MELODI

Igår mötte jag upp Tove och Cicci för lite vattenarbete ute på Ön. Jag ville framförallt testa av markeringsarbetet, som inte varit helt problemfritt de senaste starterna och då allra helst på vatten. Visst, Xanté har varit obekväm i vatten, men sättet han beter sig på tyder snarare på något annat (han springer ett par steg ut i vattnet, tittar ut och när han inte ser det han söker, vänder han om och tittar på mig) och personligen tror jag han letar efter den vita dummyn, som jag använt som störning vid vattendirigeringar.

Vi började med en dubbel på linje och använde oss av en liten ö som referenspunkt. Först kastade hamnade längst ut bland näckrosor och den sist kastade hamnade precis framför ön. Den framför ön spikade han och när jag sedan skickade ut honom igen, så tänkte han ställa sig i vattenkanten och fråga, men eftersom det var för djupt, så blev det svårt. Jag valde att vänta ut hans beslut och när han vände ut, så berömde jag tyst hans val.

När den dummyn var inne, så fick han en kortare vattendirigering. Första skicket stannade han precis vid strandkanten, så jag tog in och skickade om (här vet jag att jag kommer få träna likadant som på markeringarna, dvs vänta ut rätt beslut, då han gärna vänder om direkt och frågar om det är rätt det han gör) och då var det inga problem.

Passet avslutades med en enkelmarkering med dummykastare och eftersom jag ville att han skulle lita på sin markeringsförmåga, snarare än att leta sig fram med synen, så valde jag en lila canvasdummy. Dummyn kom längre än beräknat och landade på närmre 110-120 meters djup. Xanté höll linjen länge, men knappa 3 meter innan valde han att vinkla höger, varpå jag gick in och stöttade honom. Det var även då jag insåg vilken skillnad en ljus keps kan göra, för trots att jag hade vita handskar, så såg han mig inte – i alla fall inte förrän jag fick låna Toves keps. Fy för i h-vete vilka grymma dirigeringar han gjorde då. Pytteskinn!

1dir.jpg

Där var det tänkt att hans träning skulle vara över, men när Zingo  (trots idogt letande), inte hittade sin canvasdummy, så fick jag springa och hämta Xanté igen. En vanlig dummy kan jag offra, men inte en till min apportkastare och helt plötsligt blev det otroligt viktigt för mig att vara tydlig i mina tecken och signaler, så i förbifarten ryckte jag återigen åt mig Toves keps, för att kunna synas ordentligt i regnet.

Linjen ut till ön där vi trodde dummyn låg, tog han hur fint som helst och även mina dirigeringar i vattenbrynet, samt även närsöksignalen. Där någonstans insåg vi att det vi trodde var en dummy inte var det, eftersom Xanté i stort sett satte näsan på den, men inte apporterade den. Nu kändes helt plötsligt inte lika smart med en mörklila dummy i lika mörkt vatten. Var fasen hade dummyn blivit av?!

Helt plötsligt hör jag hur Cicci ropar att den flutit till en ö snett bakom den jag dirigerat till. Nu snackade vi helt plötsligt elitavstånd på dirigeringen, men eftersom jag gärna ville ha tillbaka min dummy, så fick jag helt enkelt intala mig att min hund skulle fixa det. Vilket han även gjorde. Inte en enda gång var han olydig på tecken och signaler och sista skicket till höger var galet snyggt. När han sedan hittade dummyn så blev det hurrarop och jubel från både mig och ”publik”. Snacka om nöjd hund och ännu nöjdare matte. Wiiieee!!!

Att på bara på knappa tre månader gått från knappt dirgerbar alls, till att felfritt bärga en dummy på över hundra meters avstånd (i vatten ska tilläggas), är inte annat än helt j-vla amazing! Och allt på grund av att jag tog Jens & Sofia på orden och började träna med enbart dolda dirigeringar. ”Hur svårt kan det va?!”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s