ATT UTMANAS OCH UTVECKLAS SOM TRÄNARE

Att inte ta lydnadsträningen på för stort allvar är a och o, eftersom risken annars är att jag omedvetet kommer sätta för stor press på Limon, så i nuläget har vi så smått börjat leka fram elitmomenten. Lite fotgående på promenaden, en ruta här eller ett konskick där.

0.JPG

Rutan är svår – hon fixar konskicket galant, men i nuläget har hon inte fattat att hon kan springa från konen till rutan. Är ganska övertygad om att när det väl släpper, så kommer det gå snabbt och de närmsta passen kommer jag därför lägga upp som tvåans ruta, dvs ställa henne vid konen, fråga ”var är rutan” och sedan låta henne tjuva dit. ”Semi-shaping” är verkligen Limpans grej.

En annan sak som vi börjat pilla på är zätat. Limon är den typen av hund som inte chansar. För utomstående så kan en sådan typ av hund upplevas som långsam och tråkig, men tro mig när jag säger, man vinner på det i längden. För att istället för att chansa och göra fel, så lyssnar hon, bearbetar och utför. Och det blir oftast rätt.

Häromdagen valde jag att testa att blanda de olika skiftena och för att öka koncentrationen hos henne, så gjorde jag det i sakta marsch. Då behöver hon nämligen inte fokusera så mycket på att hänga på mig, som att lyssna på vad jag säger. Ibland blev det fel, men då var det bara att göra om och göra rätt. Inga ledsna miner. Inga krav. Bara kul!

Vad gäller zätat så kommer jag jobba vidare i långsamt tempo tills skiftena är befästa och först då successivt öka tempot. Ett helt nytt tänk för mig och det är ju det som är så kul med nya hundar och olika individer. Att utmanas och utvecklas som tränare. ”Hur svårt kan det va?!”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s