ATT VÄLKOMNA ELEFANTEN I RUMMET

För 4,5 år sedan skadade Bacardi sin tass och från och till -mest till känns det som- så har vi haft problem med den. Senan i högra tassens ena yttertå är uttänjd och utan elastisitet. Förutom det så växer det dåligt -eller ingen- päls på den yttre trampdynan och vi har dessutom problem med ärrvävnaden runt operationsområdet, vilket gör att det blir mer friktion på den tån, som därmed svullnar, gör ont och allt som oftast genererar i skavsår. Jag kan lugnt säga tt jag i perioder varit både ledsen och deppig över detta. jag har en grym hund, som VILL jobba mycket, men jag tvingas ideligen hålla tillbaka henne i träningen. Tråkigt är bara förnamnet och samtidigt är jag så OTROLIGT imponerad över hur långt vi kommit i år, den obefintliga träningen till trots.

Har faktiskt lyckats hålla den ganska bra i schack tack vare Anna på Halmstad Hundsim, men efter sista valpkullen så ville jag för mycket, för fort och sedan i våras har vi dragits med diverse hältor och belastningsproblem. Anna har gett oss FANTASTISK support, Magnus på Health By Hand har hjälpt till att lösa upp de problemen som felaktig belastning bidragit till och Antje har gjort underverk med sin akupunktur, men nu är det dags att bli varse om elefanten i rummet och välkomna den. Hon är inte redo. Möjligen kan vi köra lite rally och KANSKE kan vi så smått ta tag i lydnaden, men tyvärr får vi för tillfället lägga jaktträning och jaktprov på hyllan. Även om vi båda ÄLSKAR utmaningen i jakten, så kan jag inte med gott samvete köra sönder en hund, som är i sina bästa år. Istället blir det fullt fokus på rehab och jag har ju de BÄSTA till min hjälp, så ”hur svårt kan det va?!”.

När Magnus kollade igenom henne förra veckan, så konstaterade han att hon lägger NOLL belastning på högertassens yttertår och ALL belastning på de två innersta tårna. Både tårna och vänster sida av högerbenets underarm var varma och överbelastade, medan högra sidan var stumma och inaktiva. Denna felbelastningen kommer generera i överbelastning på vänster sida och sluta i en hälta, vilket kommer leda till mer belastning på höger tass och sedan börjar vi om. Moment 22 helt enkelt.

I samråd med Anna och Magnus, så har vi nu lagt upp ett träningsprogram, där Bacardi ”tvingas” använda sina tår, så att hon på så sätt kan bygga upp de musklerna hon behöver för att hålla:

VIBB – 3 x 30 sek armhävningar på 15 hZ (2 ggr/dag)
BALANSBOLL – max 5 min, sittandes stå på tå och variera med att lyfta en tass i taget (2 ggr/dag)
NOVAFON – längs underbenet, upp mot armbåge och ner över tån (2-3 dgr/vecka)
SIMMA – 2 ggr/vecka
VIKTMANSCHETTER – mån, ons, fre
KLÖVJEVÄSKA – tis, tor

5 tankar om “ATT VÄLKOMNA ELEFANTEN I RUMMET

  1. Så tråkigt med hennes skada men en stor eloge till dig som verkligen tänker på dina hundars välmående framför prov och meritering! Håller tummarna att rehaben går bra! ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s