FRÅN VÄNSTER- TILL HÖGERVRIDEN

Vad ska man säga om påståendet, ”det är alltid roligare att dämpa en hund, än att höja den”? Den som uttalar sig så, har ALDRIG tränat en hund som Bacardi, det kan jag nästan garantera. Det är nämligen INTE roligt:

  • när ens hund går upp i atomer, för att man försöker visa hur hon ska göra, genom att ta fram en godisbit. 
  • att visa hur hon ska göra för att komma över på höger sida, utan den där godisbiten och hon istället väljer att slicka frenetiskt och/eller nafsa efter fingrarna, eftersom godiset innan, stressat upp henne.
  • att försöka shjepa in en hund på dito sida, som LÅSER sig i belöningsförväntan och/eller sätter sig konstant fot.
  • när hon hässjar frenetiskt och ögonen tåras, för att hon gasat i gång så, över den där jäkla godisbiten, som inte gjorde någon som helst nytta.

Men skam den som ger sig! Jag satte henne på gräset, sträckte ut armen, ropade ”Bacci, sidan” och belönade när hon kom ifatt på rätt sida -dvs höger i detta fallet- Efter att jag gjort det några gånger, så klarade hon av några steg, innan hon svängde ut framför mig och tillbaka in på vänster sida och när jag sedan tog en kissrunda, så kom jag på den BRILJANTA idén, att låta henne gå på höger sida kopplad. Så enkelt!

Helt plötsligt kunde hon gå sansat, jag kunde berömma henne lugnt när det blev rätt och blev det fel, så stoppade jag henne med kopplet och förde försiktigt över henne på rätt sida igen. Provade några raka halter och TROTS att hon var på ”fel” sida, så blev de just det. Raka alltså. Ingen stress hos hunden, ingen frustration hos föraren. Bara lyckosam träning!

En tanke på “FRÅN VÄNSTER- TILL HÖGERVRIDEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s