LÄSARÖNSKNING – inlärning konskick

Jag har fått frågan hur jag lär in konskick och faktum är, att jag kör allt möjligt. Det hänger på vad jag har för hund och om jag har tillräckligt med tålamod. Oftast väljer jag den enklaste vägen, vilket är visa hunden och belöna rätt beteende.

När jag började träna konskick, så var jag inte speciellt noga, vad gäller positionen vid konen -spring rakt fram och stanna när jag säger till- men med tanke på hur jag tänker i dirigeringsapporteringen, så blir positionen allt viktigare, när det gäller att få till rätt vinkel på vidare skick. Det är först nu, som jag har börjat lära in en fast punkt vid konen -först genom rundande av kon och nu är tanken att lära hunden hitta rätt punkt på egen hand- och jag är ÖVERTYGAD om att det kommer göra skillnad på rut- och dirigeringsskick.

Jag börjar vanligtvis genom att lägga något bakom konen -boll, godis eller target- så att hunden ser det. Antingen så låter man hunden följa med ut och ”rigga” -lite som man gör när man tränar in linjetag/dirigering inom jakten- eller så låter man den sitta kvar vid skickpunkten. Sedan skickar man på t.ex. ”varsågod” eller ”yah”. VIKTIGT är att endast skicka, om hunden tittar rakt fram -den kommer troligen hitta rätt ändå, eftersom den vet att det ligger något där, men när man sedan gör ”verklighet” av träningen, så springer hunden ALLTID dit näsan pekar- och enklaste sättet att få en hund att titta dit man vill, är att titta dit själv.

När hunden börjar fatta konceptet med konen, är det dags att lägga på kommandot, som för egen del är det ”kooonen”. Dock tycker jag att det är viktigt att kommandot är kopplat till själva konen och inte ett kommando för att springa rakt fram. Det finns tillfällen när man kan behöva dirigera om hunden -exempelvis om den hamnar utanför markeringen, om den sätter sikte mot något annat, eller bara är ofokuserad- och då är ett ”riktningskommando” ganska värdelöst.

När det gäller att få till PLACERINGEN, finns lite olika tillvägagångssätt. På Bacardi och Tequila, som vet vad kommandot betyder, så väljer jag att säga ”nej” -självklart valfritt- om de ställer sig på fel punkt och sedan upprepa kommandot och belöna när det blir rätt. Hur det kan se ut, kan ni se HÄR och HÄR. Är det i början av inlärningen, så hade jag antingen valt att ”shejpa” in positionen -låta hunden söka position runt konen själv och belöna rätt punkt- alternativ sett till att placera belöningen -antingen lägga den på det stället man vill ha hunden, eller alltid belöna hunden på samma ställe- där jag vill ha min hund. Efter tillräckligt många gånger, kommer hunden koppla ihop en viss punkt vid konen, som det ULTIMATA stället, för att få belöning. Så fort den har fattat konceptet med VAR man får belöningen, så kommer den troligen även att testa, om man får belöning OAVSETT hur man tar sig till punkten. Det är självklart upp till var och en, hur man vill ha det, men för egen del, vill jag att hunden ska RUNDA konen medsols, för att sedan hitta rätt punkt.

RISKEN med att börja träna konskick, är att hunden börjar ”leta” koner även i rutan. Inget konstigt alls och det kommer ge sig, om man bara nöter vidare med ORDFÖRSTÅELSE, dvs skillnaden mellan en kon och fyra koner. När jag börjar träna konskick, så brukar jag ganska snabbt köra moment i sin helhet, med den detaljen att jag alltid DELAR upp momentet i mindre delar  -konskick och rut/dirigeringsskick- för att så snabbt som möjligt få till rätt vinklar till dirigeringen och rätt ingångar i rutan. När det gäller just rutan, så ligger det ALLTID en boll i mitten och jag börjar passet, genom att ställa hunden på rätt punkt vid konen, för att sedan skicka till rutan -och belöningen som ligger där- Allt för att öka chansen, att hunden sedan går in rätt, när man kopplar ihop det med konskicket.  

Havanas första pass med konen

Oavsett vilken inlärningsmetod man väljer, så är det viktigt att vara så TYDLIGT som möjligt med kriterierna, redan från början. På så sätt underlättar du för hunden, minskar risken för stress och felbeteenden, samt får snabbare och hållbarare resultat i träningen och märk väl att detta inte är en sanning, utan MITT sätt att se på saken, med de hundarna som JAG tränar.

Tankar finns på att göra en en ”pedagogisk” film, där jag visar alla inlärningsstegen. Skulle det vara intressant att se, eller är beskrivningen tillräckligt tydlig?

6 tankar om “LÄSARÖNSKNING – inlärning konskick

  1. Å´ hej – vilken källa till kunskap du är!
    Det var MYCKET bra beskrivet, förstod alltihop 😀
    Har testat på vovven och han fattade också (men inte lika snabbt som Havana).
    Håller med Linda ovan. Ser gärna en lektion med vittring också 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s